Дніпро, Термія, Тенко - що краще

Тема у розділі 'Электрокотлы', створена користувачем yurastas, 29 жов 2014.

  1. yurastas

    yurastas Стажер

    Повідомлення:
    6
    Симпатії:
    1
    Хто що може сказати про електрокотли марок Дніпро, Термія і Тенко. Який з них кращий і в чому взагалі різниця?
     
  2. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    --- добавлено: 11 апр 2015 в 00:28 ---
    Для себе брав Вінницьку Термію 9 квт без циркуляційного насоса. Вона на той час виявилась найдешевшою. Насос купив на базарі- найдешевшого китайця під Грундфос. Наразі претензій не маю, працюють другий рік. При виборі котла потрібно враховувати такі моменти:
    1. Спосіб нагріву рідини (ТЕН чи електрод). Як на мене, з точки зору безпеки і надійності- однозначно ТЕН.
    2. Габарити та місце розташування отворів для врізки в систему опалення. Тут я б звернув увагу на Дніпропетровський Титан міні-люкс: у нього є можливість лівого та правого підключення в систему, невелика висота.
    3. Акустичні характеристики. Включення електричним реле більш шумне, електронні системи керування- абсолютно тихі, хоч і дорожчі.
    4. Вода в системі опалення повинна бути м"якою, щоб не утворювати накипу на ТЕНах. Інакше через кілька годин роботи ТЕНи покриються накипом, тепловіддача різко впаде, що може привести до перегріву ТЕНів та виходу їх з ладу. Крім того, ТЕНи з накипом "шумлять" при роботі, видаючи звук закипаючої на них рідини.
     
    Останнє редагування модератором: 18 кві 2015
  3. zmiey

    zmiey Майстер

    Повідомлення:
    216
    Симпатії:
    56
    Адреса:
    БАВАРІЯ, є така у Харкові
    А про Тенко, кто что сказать может?
     
  4. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    -сходив на їхній сайт: http://tenko.com.ua/products/elektricheskie-kotly. Теж країнський виробник, з запчастинами проблем не буде, та і навряд чи скоро знадобляться. Достойна якість. Компоновка, функціональність та комплектація "Міні" та "Економ" майже такі як і в "Термії" - насос зовнішній, тільки "подача" збоку (в Термії знизу). Якщо хочеться щоб красиво і насос прямо в корпусі - підійде "Стандарт". Судячи по фото- це, скоріше, настінний варіант, замість навісного газового. Подача і обратка виведені вниз. Термостати і термодатчики аналогічні тим, що в Термії. Зацікавив опис варіанта "Преміум" з його функціональною насиченістю, але тут постає питання ціни- чи варто переплачувати за ті ж яйця, тільки пофарбовані ))) Читайте опис і вибирайте те що до душі і по кишені. Якщо монтувати будете не самі- порадьтеся з установщиком, нехай прикине що краще підходить по місцю установки котла. Незалежно від моделі і функціональної насиченості, всередині усіх котлів- ТЕН, і робота його в усіх моделях однакова )) Оскільки Ви, я так розумію, з Харкова- беріть Тенко. Завод під боком, всі проблеми можна вирішити на місці і в найкоротші терміни. Це теж важливо.
     
    Останнє редагування: 5 чер 2015
    zmiey подобається це.
  5. zmiey

    zmiey Майстер

    Повідомлення:
    216
    Симпатії:
    56
    Адреса:
    БАВАРІЯ, є така у Харкові
    Дякую.
    По душі, Економ без насосу на 6кВт, думаю послідовно, в обратку до газового підключити з реле протоку.
     
  6. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    - Вітаю на шляху переходу на комбіноване опалення, що веде до заміни лічильника на двотарифний з усіма витікаючими з цього наслідками і витратами ))) На цьому шляху котел, мабуть, найдешевша річ ))) Але багатотарифний облік- це вже інша тема на цьому сайті. )
    Спосіб послідовного включення котлів вважаю правильним -менше труб. Я б включав так, щоб вихід гарячого теплоносія з електрокотла попадав на вхід газового і уже з газового теплоносій ішов в систему. При такому способі легко організовується включення електрокотла по таймеру в нічний час, газовий же автоматично буде вимикатися, так як його датчики бачитимуть достатню температуру в системі. А зранку, після вимкнення таймером електрокотла, теплоносій охолоне, газовий підхопить навантаження і продовжить обігрів приміщення. Таймер брав оцей: http://ukr.uawest.com/timer_kg316t.html Дешево і сердито. Трошки доробив, при потребі покажу.
    В принципі, якщо газовий котел обладнаний циркуляційним насосом, то можна подумати і про використання цього насоса в прокачці теплоносія, щоб лишній насос не купляти.
     
    Останнє редагування: 5 чер 2015
  7. zmiey

    zmiey Майстер

    Повідомлення:
    216
    Симпатії:
    56
    Адреса:
    БАВАРІЯ, є така у Харкові
    Покажіть цікаво!
    Так і думаю, використовувати насос газового котла і його ж кімнатний таймер, щоб запускалися обидва котла разом.
    Хоча можно і зробити, щоб насос газового працював в постійному режимі і гнав воду СО через електро.
    Багототарифний лічильник вже встановив.
    А підключати електро планую за такою схемою, через розеточний таймер і контактор.
    По сусікам пошкрябав ....... :-D навіщо щось купувати, якщо це є. ;-)
     

    Вкладення:

    • image.jpg
      image.jpg
      Розмір файлу:
      68,5 КБ
      Переглядів:
      76
    Останнє редагування: 5 чер 2015
    Petko подобається це.
  8. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    - Запускати обидва котла одночасно?! А який в цьому зміст? Звідки візьметься економія?

    Кожен з котлів має виводи для підключення кімнатного термостата, які для роботи котла повинні бути замкнуті. Я б включав коло керування котлами по такій схемі. Звиняйте за якість- накинув від руки. Доробка таймера (у вашому випадку розеточного) полягає в тому, щоб а) зняти напругу з контактів реле таймера. б)задіяти додатковий (нормально замкнутий) контакт реле, який при стандартній схемі включення не використовується. Це дає можливість почергової комутації котлів при роботі в режимі "газ день - електрика ніч". (саме тому мною був вибраний таймер з попереднього повідомлення: монтується в щиток або на стіну, плюс всередині- купа вільного місця для заміни штатного реле на інше. Автономна частина таймера живиться від батарейки-пальчика, якої вистачить дуууже надовго.) Тоді і контактора не потрібно- ел.котел завжди включено в режимі чергування тільки через автомат захисту, а керують обома котлами термостат і таймер.
    Якщо хочеться повної гальванічної розвязки кіл керування котлами- ставимо замість 24-вольтового реле в розеточному таймері два 12-вольтових , керуючі обмотки яких включені послідовно (або 24 вольтове з двома переключаючими контактами). Одні (нормально замкнуті контакти) нагружаємо на газовий котел, другі (нормально розімкнуті) -на електричний. Для себе я б робив варіант номер два- це унеможливлює будь-які трагічні наслідки (а вдруг виробники котла підвели на керуючі контакти напругу живлення!!!))
     

    Вкладення:

    Останнє редагування: 6 чер 2015
    Володимир П та zmiey подобається це.
  9. zmiey

    zmiey Майстер

    Повідомлення:
    216
    Симпатії:
    56
    Адреса:
    БАВАРІЯ, є така у Харкові
    Економія в тому, що вночі, газовий не сам, гріє воду СО, скажимо з 20 грС до 70-ти градусів, а йому допомогае електрокотел, і в результаті потрібляє менш газу.
    По черзі включати котли не вийде, бо електро не має свого насосу , ..... хоча є варіант включити насос газового на непреривну роботу.
    Одним електро, в зимку, я хату не отоплю, бо не хватить потужності.
     
  10. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    -ну, тоді ваш варіант включення найдешевший і найоптимальніший. Не обовязково включати газовий цирк.насос на постійну роботу- у мене насос включається тільки тоді, коли котел активно працює. Комутується кімнатним термостатом. Це не зовсім правильно, але в моїй системі добре себе показало. Мій варіант більш гнучкий і розрахований на повноцінний обігрів котлами в почерговому режимі.
     

Поділитися цією сторінкою