Опитування. Завезення та розмноження закордонних видів бджіл

Тема у розділі 'Живность', створена користувачем iqor, 7 кві 2015.

?

Чи згідні Ви, щоби в Україну безконтрольно завозились та розповсюджувались закордонні види бджіл.

  1. Так. Нехай завозять.

  2. Ні. Не згоден.

  3. Ні. Нехай спочатку дослідять це питання, та створять належні умови.

  4. Так. Нехай завозять та розмножують, а по-ходу процесу вивчають це питання.

Результати можна переглянути лише після голосування.
  1. iqor

    iqor Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Украина
    Доброго дня.
    Прохання прийняти участь у опитуванні стосовно нижче викладеного питання.
    В наш час доволі таки часто та можна сказати масово практикується завезення в Україну закордонних порід бджіл. В зв"язку з тим, що наше законодавство, скажімо так, трохи "відстало" у цьому питанні, від світових норм, то всі оті маніпуляції та завезення відбуваються стихійно без належного контролю та дослідження наслідків такої діяльності. що в свою чергу, негативно впливає на навколишнє середовище, де як мінімум, щезають місцеві породи бджіл, та частково зазнає змін сама екосистема.
    наскільки ці зміни глибокі та суттєві, сказати важко, так як ніхто цим питанням не займається.
    Але, незважаючи на вище сказане, пропонується проголосувати по даному питанню, та висловити своє бачення цього питання, та свій вибір. як звичайному пересічному громадянину нашої країни, який має право на те, щоби вимагати збереження навколишнього середовища, а чи ні.
     
  2. Voblin_UA

    Voblin_UA Інженер

    Повідомлення:
    443
    Симпатії:
    511
    Адреса:
    Харьков
    Кто будет осуществлять контроль? Это формируется новая коррупционная схема - этому разрешу, этому не разрешу, а вот этому разрешу, но только за деньги?
    Ввозят не лишь бы что, ввозят маток от проверенных производителей. Является ли ввоз отобранных маток профессиональными матководами безконтрольным? Вопрос поставлен очень размыто и двояко, я не вижу смысла участвовать в голосовании. Сильно похоже на откровенную подтасовку результатов путём формирования вопросов таким образом, чтобы получить только желаемый ответ.
    Хотя может это у меня профессиональное после 18 лет работы в сфере формирования общественного мнения...
    Пока в Украине нет породной селекции, говорить о недопустимости ввоза других пород бессмысленно. Особенно после абсолютно безконтрольной ситуации последних десятилетий!!! О чём речь вообще? Сколько у нас изолированных облётников по украинской степной, полесской? Ну, карпатка ещё хоть как-то, ну, ещё у Пеликана есть в гирле Дуная островной облётник бакфаста, если правильно помню... А остальные?
    Ещё при Союзе карпатку спокойно себе поставляли в ареал украинской степной, полесской пчелы, и всем было по барабану - люди качали мёд и радовались. Так ведь ещё и кавказянку привозили, и итальянку... А как сегодня появилась ещё лучшая альтернатива - бакфаст и карника, так сразу столько шума...
    Откуда?
    Оставьте вы уже в покое пчеловодов. Я всегда говорил и говорю: сначала создайте условия, а только потом начинайте требовать и запрещать. Если наоборот, то как пришелец, так и ушелец...
     
    ataman51 подобається це.
  3. iqor

    iqor Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Украина
    @Voblin_UA :), ми пересікаємся на іншому форумі, тому сюди автоматично переносим "проблеми"звідти.
    але є великий плюс, що ми з Вами можемо тут спокійно поспілкуватись.
    ціль опитування почути думку оточуючих, побачити іхнє ставлення до цієї проблеми чи правильніше цього питання....
    ніхто, нікому, нічого не забороняє.
    по крайній мірі поки-що.
    побачивши результати (подібні запитання ставляться не тільки тут), можна буде побачити, що, для прикладу, звичайним пересічним людям, всерівно що щезають якісь види бджіл. ось і все.
    і лише, потім, ми з Вами(як приклад) можемо розглядати надалі це питання, та приймати якісь рішення....
    особисто моя позиція ясна. я не можу схвалювати той факт, що в силу тих чи інших причин, щезають місцеві види бджіл. і вважаю, що потрібно щось робити, щоби їх зберегти...
    для прикладу, вчора у розмові з поставщиком маток "чужеземних" бджіл, запропонував об"єднатися, щоби разом вирішувати спільні проблеми, та нищити бездумне те що маємо. думаю, яка була відповідь- очевидно.
     
  4. Voblin_UA

    Voblin_UA Інженер

    Повідомлення:
    443
    Симпатії:
    511
    Адреса:
    Харьков
    Затея хорошая. Но начинать, наверное, надо чуть иначе. Без программ всегосударственного уровня и системного подхода ничего не получится. Ибо спрос рождает предложение, условия диктует рынок. Если у немцев десятилетиями идёт селекция на миролюбие, то я лично у себя на пасеке результат чувствую очень сильно. Украина подобной селекцией пока похвастать не может - Гайдар и Егошин, при всём их старании - это слёзы...
    Пока не будет условий для местной селекции - местная пчела будет частично выбита клещём, оставшаяся будет заменена ввезёнными пооодами, более устойчивыми к варроатозу.
     
    iqor подобається це.
  5. iqor

    iqor Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Украина
    @Voblin_UA, мені 38. тобто я ще недостатньо старий, щоби махнути на це все, і говорити що мені всерівно.
    по тій причині і роблю спроби щось змінити.
    наскільки відомо мені, в Німеччині, проблема прихильників різних видів бджіл, стояла дуже гостро, аж поки вони не сіли, та самі не дійшли компромісу. далі ми можем звернути увагу на те, що в Німеччині практично щезла місцева бджола. в багатьох випадках, пасічники повинні заплатити пасічнику за запилення садів.
    не раз попадав на інформацію (але вона не перевірена), що німці високо оцінили якість нашого меду, пояснюючи це флорою нашого регіону.
    і ми розуміємо яку роль відіграють місцеві бджоли для навколишнього середовища. саме роїння, з яким ми так боремося, сприяє постійному розповсюдженню бджолосімей на нові території. а вид бжіл бакфаст практично не роїться....
    це все виклав не для того, щоби Вас чомусь вчити. а хочу пояснити причини для своєї позиції.

    але в той же момент, я розумію можливу доцільність утримування завозних бджіл, при конкретних ситуаціях. для прикладу, медозбір на соняшниковий полях. хоча ця перевага поки-що наполовину віртуальна. бакфаст -ще не перевірений часом в Україні. але це вже напевне більше вирішувати, тим хто його буде масово використовувати.

    от, і виходячи зі сказаного, потрібно спробувати створити таку собі віртуальну модель ведення бджільництва в Україні. зважити, спочатку самим для себе, всі плюси та мінуси..якщо ми це зробимо і будемо мати якийсь результат, тоді можемо послухати думку науковців, екологів, бізнесменів, та інших, які причетні то бжільництва.

    як розумію, одна з головних проблем, це селекція своїх видів. давайте звернемось до тих, хто нею займається, чи має можливість займатися. бачив на форумі пасічників, форумлянина Паланочка. він не селекціонер, але людина вроді добре працює у цьому напрямку..

    можливо Ви що підкажете...

    є люди, які в силу своїх занять, можуть посприяти в тому, щоби донести наше бачення, куди слід. головне визначитись, що ми хочемо.

    поки, триває "перша фаза". оприділити вподобання, та побажання самих пасічників та звичайних людей. потрібно визнати, що звичайних людей це мало хвилює, хоча любу тему потрібно розкручувати...
    десь так.
    а зараз постараюсь поспілкуватися з Паланочкою. та щось розізнати по Гайдару та Єгошину. можливо Ви що підкажете..
     
    Останнє редагування: 8 кві 2015
    Voblin_UA подобається це.
  6. Iven

    Iven Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.125
    Симпатії:
    1.538
    Не пойму зачем завозить, если можно своих развивать и выводить новые???
    Занимался с отцом 15 лет разведением пчёл - получали до 150 кг мёда на зимовалую семью (обычно зимовало до 40 семей) и ни разу не заказывали иностранных маток, не покупали пакетов.
    Дед занимался пчёлами с конца 50-х годов прошлого столетия - выводил маток от лучших семей. Так что пчёлы в основном покладистые (не агрессивные) и довольно продуктивные. При хорошем медосборе и благоприятных условиях контрольный улей показывал и по 12 кг в день привеса. Так что зачем завозить чужое, если своё отлично справляется???
    А ещё слышал историю про африканских пчёл-убийц - завезли, развели, а делать что с ними до сих пор местные власти не знают. Нам это не нужно.
     
    Aleks dp та iqor подобається це.
  7. iqor

    iqor Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Украина
    @Iven, особисто я з Вами згоден. але є дуже багато пасічників, у яких інша думка. повірте, їх переконати не так просто. я це пройшов і проходжу:).... і процес завозу, йде, хочемо ми цього чи не хочемо, і незаконно і контрабандно і хто зна як.... мусимо з цим рахуватися. та шукати якісь компромісні варіанти, або запропонувати свій альтернативний варіант....
     
    Останнє редагування: 8 кві 2015
  8. Voblin_UA

    Voblin_UA Інженер

    Повідомлення:
    443
    Симпатії:
    511
    Адреса:
    Харьков
    Трудно спорить, не попробовав :)
    Тот бакфаст, что брал у Брониславовича - мирный, а матки ИО от племенных (от Юры Вальчука) дали вообще впечатляющий результат: пчёлы спокойно сидят на рамках и не взлетают. Местные ощутимо строже. И по медосбору: вес запечатанной рамки у бакфаста 2260 г, у местной - 1860 г. Ульи одинаковые, стоят рядом, рамки одинаковые, с гофманами, не раздвигал.
    Есть ещё особенность: бакфаст тянет наверх сразу, что для многокорпусника однозначный плюс. И держит гнездо - на гнездовых рамках - только расплод.
    С удовольствием перейду нм пчёл местной селекции, если они начнут показывать сопоставимые результаты...

    Насчёт сесть и договориться - идея правильная. Завозящих самих смущает нынешний бардак. Определить изолированные облётники, для начала, и дело стронется. А пока народ воспринимает эти темы скорее как попытку запретить высокопродуктивных ввозных пчёл.
     
    iqor подобається це.
  9. Iven

    Iven Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.125
    Симпатії:
    1.538
    Далеко не все пасечники отличаются острым умом и сообразительностью. Я б даже не пробовал переубеждать их - пусть набивают шишки на своей голове, так лучше доходит до мозга (своя ж голова болит больше).
    В "кухне" пчеловодства я довольно долго варился и знаю, что в магазинах в основном продаётся жуткий генетический материал (самый плохие семьи семьи идут именно в магазины в виде пакетов), а маток в основном продают уже двух-трёх летней "выдержки". Только опытный пчеловод по вытертому брюшку сможет потом определить матка свеженькая или уже "бывалая". Так что для дураков законы и правила не писаны - пусть берут "фирму" из-за бугра )))
    --- добавлено: 8 апр 2015 в 22:16 ---
    0667129543 - вот Вам телефон отца (он тоже из Харькова - уд. гор. ХНАУ). Он фанат своего дела (пчеловодства). В своё время дед практиковал обмен матками для "вливания новой крови" как он говорил. Возможно Вам это будет интересно.
    В магазинах отец не покупает ни пакетов, ни маток (по описанным выше причинам), а вот у толкового и опытного пчеловода может что и приобретёт. Более того, готов даже профинансировать приобретение пары маток по умеренной цене в качестве подарка ему на день рождения, если Вы практикуете такое (продаёте плодных).
     
    Останнє редагування модератором: 16 кві 2015
    Aleks dp та iqor подобається це.
  10. Voblin_UA

    Voblin_UA Інженер

    Повідомлення:
    443
    Симпатії:
    511
    Адреса:
    Харьков
    Спасибо, пока не продаю :)
    А с таким параноидальным подходом трудно жить, наверное - везде враги чудятся... ;) Я у своих друзей маток заказываю, искусственного осеменения, и результат вижу :) И в сравнении с местными пойманными роями, и в сравнении с соседями. Так что меня можно не убеждать - у меня собственный практический опыт. А негатив привычно выслушиваю от тех, кто устриц не пробовал, но об их вкусе спорит...
    Сейчас заказано ещё несколько линий бакфаста ИО и карники ИО. В Европе селекция есть. А то, что у нас - на европейском фоне это жалкое подобие левой руки, уж простите...
     

Поділитися цією сторінкою