Своїми руками Вентиляція в хаті

Тема у розділі 'Вентиляция и кондиционирование', створена користувачем LVV, 28 лют 2015.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 24 тра 2015.
  1. Так

    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    В даній темі хочу поділитись своїм досвідом облаштування енергоощадної і недорогої системи вентилювання житлових (не побутових) приміщень в хаті.
    --- добавлено: 28 фев 2015 в 23:01 ---
    Перед тим, як описати конструкцію вентиляції, хотів би викласти свою думку щодо необхідності вентилювання. На сьогоднішній день всі намагаються якомога більше утеплити будинок, щоб зменшити витрати на опалення. Для цього типовим є установка пластикових вікон і дверей, які дуже добре герметизують внутрішні приміщення. Також установлюють повітронепронекну ізоляцію(наприклад пінопласт) на зовнішні стіни, стелю і підлогу...Фактично намагаючись утеплити приміщення, ми створюємо герметичний простір, який мінімально повязаний з навколишнім середовищем, а якщо точніше, то на мою думку ми створюємо власні газові камери повільної смерті. Не є таємницею, що для нормального самопочуття необхідно, щоб в кімнаті кожну годину оновлювалось повітря на 20-25м3, якщо в кімнаті одна людина, але не всі розуміють для чого це. В основному це необхідно щоб видалити вуглекислий газ і отримати свіжу порцію кисню, але це не головне. Людина, як будь-яка жива істота, є розплідником міліардів різних мікробів, грибків і іншої нечисті. Особливо багато різної нечисті множиться в ослабленому організмі, наприклад хворої людини, або старої. Якщо приміщення не провітрювати, то кількість мікробів, токсинів, грибків і т.д. буде все більше зростати і ще більше насичувати організм людини послаблюючи його і ще більше примножуючись...Коли ж ми провітрюємо кімнату, то кількість всього нехорошого в ній зменшується, а все що накопитилось викидається в навколишнє середовище де ефективно знешкоджується сонцем(ультрафіолет), блискавками(озоном), іонами солей біля моря і т.д. Природа має велику силу по подавленню патогенних мікроорганізмів, але для цього не можна ізолюватись від неї і створювати газові камери для себе. Найгірше в цьому всьому те, що людина не завжди бачить все це, бо наслідки не є миттєві, а розтягнуті в часі. Погіршення стану людини може початись через 4 і більше місяців перебування в таких газових камерах, бо людина на деякий час виходить зовні цих камер, щоб закупитись мішком ліків...Вже через 1-2 роки такі газові камери можуть викликати постіні симптоми і перша із них гіпертонія і загальна слабкість. Отож краще дихати ніж задихатись. Досить цікава книжка на цю тему називається"Внимание воздух. Жолондковський О.И." і 5-ь сторінок, які більш цікаві я приклав у файлі.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 8 бер 2015
    barnych, Микола2008, Ant0ny2a та 3 іншим подобається це.
  2. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Отож вентиляція є життєво необхідною, але дихати взимку в кімнаті при мінусових температурах не є приємно. Ще більш неприємно отримувати рахунки на тисячі гривень за опалення.
    Загалом можна створювати мікровентиляцію на вікнах, але все одно ми втрачаємо тепло. Також провітрювати по декілька разів на день, відкриваючи всі двері і вікна, не є добре для нашого гаманця, а особливо для здоровя, бо перепади температур не є корисними. Тому є тільки один вихід - установка вентиляції з так званими рекуператорами повітря, в яких тепле повітря, яке викидається назовн,і віддається холодному свіжому повітрю, яке накачується в приміщення. Наприклад, як показано в прикладеному файлі.
    --- добавлено: 28 фев 2015 в 23:24 ---
    Є тільки декілька АЛЕ. Перш за все це вартість такої установки - вона захмарна...Друге це те, що як правило в рекуператорах труби з теплим і холодним повітрям знаходяться в невеликому об’ємі і перепад температур(точка роси) в цьому об’ємі величезний, через що виникає конденсат і обледеніння поверхонь теплообміну і відповідно необхідно ці поверхні прогрівати значною кількістю електрики і мати дренажні отвори. Також необхідні потужні вентилятори, які б могли прогнати повітря через складні повітропроводи з великим опором повітрю, відповідно електрики ще більше. Крім того в таких "сирих" і теплих об’ємах люблять розмножуватись ті ж патогенні мікроорганізми. До того ж все складне потребує дорогого сервісу і любить ламатись. Одним словом сучасні рекуператори не є ідеальним варіантом, а особливо, якщо в гаманці не так багато грошей, а дихати хочеться.
    --- добавлено: 28 фев 2015 в 23:36 ---
    Тому я вирішив самостійно зробити вентиляцію із рекуператором повітря. Для себе я вирішив обрати "лінійний рекуператор повітря", хоча його можна назвати і по інакшому. Найголовніша перевага такого рекуператора - це простота, дешевизна, високий ккд і, найголовніше, майже повна відсутність конденсату при теплообміну. При цьому відсутність конденсату, на мою думку, повязана з відсутністю умов для виникнення "точки роси", тобто коли відсутня велика різниця температур(на взятій точці теплообмінника) між повітрям, що виходить із приміщення і повітрям, що заходить в приміщення. А щоб забезпечити якомога менші перепади температури, то я зробив рекуператор довжиною 25м і на кожній ділянці рекуператора в мене завжди дуже малий перепад, бо одне повітря плавно нагрівається, а інше плавно охолоджується і ніяких скачків, які викликають випадання конденсата. Більш детально я розкажу нижче.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 8 бер 2015
    988888, Dimak, Володимир П та ще 1-му подобається це.
  3. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н

    --- добавлено: 1 мар 2015 в 00:15 ---
     
    Останнє редагування модератором: 8 бер 2015
    Володимир П та Odissey подобається це.
  4. Vladimir1966

    Vladimir1966 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.110
    Симпатії:
    710
    Адреса:
    с. Нові Петрівці
    Витяжку з кухні виведіть окремою лінією - в ідеалі просто теплообмінник через стіну кухня-вулиця.
    Наявність великої кількості забруднень призведе до блокування центрального теплообмінника
     
    988888 та RomDzhan подобається це.
  5. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Тому я і написав "...системи вентилювання житлових (не побутових) приміщень в хаті". Ця тема не про побутову вентиляцію.
    --- добавлено: 1 мар 2015 в 14:27 ---
    Ідея для даної вентиляції дуже проста: трубу приточної вентиляції розміщуємо всередині труби(короба) витяжної вентиляції.
    --- добавлено: 1 мар 2015 в 14:45 ---
    В моєму будинку є 5-ь кімнат, які зєднані одним коридором. Тому свіже повітря я подаю в центр коридора, а далі це повітря проходить через достатньо великі щілини в дверях і попадає в спальні кімнати. В кожній кімнаті, вверху під стелею, є отвори для забору відпрацьованого повітря. Відпрацьоване повітря попадає в короб, який змонтований в коридорі, і рухаючись вздовж короба назовні віддає своє тепло свіжому повітрі, яке рухається в алюмінієвій гофрованій трубі, яка розміщена в цьому ж коробі.
    Рух повітря забезпечується тим, що:
    1) відпрацьоване повітря в кімнаті дещо тепліше ніж свіже повітря і тому воно ближче до стелі де є отвір для його виводу назовні.
    2) свіже повітря засмоктується зовні за допомогою спеціального малошумного вентилятора, який використовується для каналів великої довжини. Тип вентилятора S&P TD 250/100 SILENT. Цей вентилятор створює в коридорі надлишок тиску свіжого повітря, який допомагає повітрю заходити в кімнати і виштовхувати відпрацьоване повітря.
    3) відпрацьоване повітря також витягується назовні за рахунок короба висотою майже 3.5м, який знаходиться назовні.
    Для пояснення я зробив 3Д вигляд системи, а також прикріпив декілька фотографій. Частина вентиляції зовні приміщення.JPG Частина вентиляції зовні приміщення_.JPG 3Д.JPG 3Д_.JPG Вихід свіжого повітря.JPG Дренажні отвори.JPG отвір засмоктування відпрацьованого повітря.JPG отвір засмоктування свіжого повітря.JPG короб зовні.JPG
    --- добавлено: 1 мар 2015 в 14:48 ---
    Частина вентиляції зовні приміщення_.JPG Гофра прямує в частину короба, який розміщений назовні.JPG Гофра прямує в частину короба, який розміщений назовні___.JPG Частина вентиляції всередині.JPG Частина вентиляції всередині_.JPG Частина вентиляції всередині__.JPG Частина вентиляції всередині___.JPG
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 9 бер 2015
    meroro, 988888, Володимир П та 2 іншим подобається це.
  6. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Гофра для вентиляції із товстої алюмінієвої фольги, щоб вона була достатньо міцною і не створювала додаткових шумів при проходженні через неї повітря. Таку гофру знайшов в виробника в Тернопілі за 35грн/2м(за цінами кінця 2013року). Зєднання гофрових труб зроблено оцинкованими муфтами+металічний хомут+алюмінізірований скотч+пластмасові стяжки поверх скотча. Всю цю конструкцію довгої гофрованої труби я монтував на стелі короба за допомогою саморобних кронштейнів. Через цю всю гофру засмоктується свіже повітря за допомогою вентилятора, який змонтований в коридорі під стелею.
    Короб(частина короба, яка є в коридорі) для руху відпрацьованого повітря назовні зроблено із гіпсокартону. Та частина короба яка розміщена на горищі, зроблена із оцинкованого листа металу.
     
  7. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Щодо ефективності системи, то ще минулого року проводив найпростіші розрахунки, а саме рахував ккд.
    Рахував за класичною формулою:
    K=(t1-t2)/(t3-t2), де
    t1 - температура свіжого повітря, яке вже пройшло гофру(теплообмінник), тобто те, що виходить із труби в коридорі
    t2 - температура свіжого повітря, яке заходить в гофру зовні, тобто це температура зовні
    t3 - температура відпрацьованого повітря, яке заходить в короб, який викидає повітря назовні
    Покази записував після 2год знаходження датчиків біля відповідних отворів і при пониженій швидкості вентилятора(100м3/год). В мене було t1=13.2гр.С, t2=-5гр.С, t3=18.5гр.С - див. прикладені фото.
    В результаті маємо приблизно К=77%. Якщо врахувати, що вентилятор споживає біля 18Вт, то думаю К=75%.
    Враховуючи, що найдорожчі пластинчаті рекуператори мають К=максимум 70%, то результат хороший. На мою думку цей результат досягнений за рахунок великої поверхні теплообмінника(гофри), яка за моїми підрахунками складає біля 14м2.
    Можливо я не все врахував і буду вдячний за поради для більш точніших розрахунків.
    t3.JPG t1.JPG
     

    Вкладення:

    • t2.JPG
      t2.JPG
      Розмір файлу:
      70,4 КБ
      Переглядів:
      86
    bogdansv, meroro, 988888 та 8 іншим подобається це.
  8. RomDzhan

    RomDzhan Бригадир

    Повідомлення:
    171
    Симпатії:
    120
    Адреса:
    Ukraine>Vinnitsa
    Все чудово і просто придумано!
    Робив ремонт в спальні, теж заклав вент канали в стіні, на майбутнє. Думав купити хоч не сам рекупиратор, то хоча б сам теплообміник. Але коли ще долар був по 8, то 400$ мені здалося дофіга:)) Тому так нічого і не зробив.
    Тільки я не зрозумів, цей короб, в якому гофра, то він що такий герметичний, без щілей, що не пропускає повітря?

    От тільки забір відпрацьованого повітря має бути обовязково в нижній частині кімнати, а не під стелею.
    Як Ви писали - потрібно відвести вугликислий газ і інші домішки в повітрі. А вугл. газ важчий за кисень, і тому він займає обєм над підлогою. Хоч може в перші сек. коли ми його видихаємо, він гарячіший за повітря і підійметься варх, але швидко охолоджується і опускається на підлогу і до вашо забору в потолку доходять одиниці.
     
    Останнє редагування: 9 бер 2015
  9. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Дякую. Я теж дуже задоволений вентиляцією. Працює вже майже 2-а роки і враження тільки позитивні. До речі таку вентиляцію можна використовувати не лише щоб не втрачати тепло, але і щоб не втрачати холод в літку :).
    --- добавлено: 9 мар 2015 в 22:00 ---
    Дану ідею легко можна пристосувати для квартири, але тільки там де немає диму, парів і смол від кухні і т.д. Ви легко можете вписати таку вентиляцію в будь-яке житлові приміщення - див. прикладені рисунки. 1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg
    --- добавлено: 9 мар 2015 в 22:18 ---
    А для чого йому бути супер герметичним? Вентилятор який прокачує повітря по гофрі створює тиск в 0,001 атмосфери, а в коробі буде ще менше. Перш за все треба добре зєднати гофру, що свіже повітря не змішувалось із відпрацьованим. Щодо короба, то треба просто зробити його акуратно, тобто щоб в місцях зєднання стінок(бокових і також нижніх) була прямокутна балка із дерева або оцинкований профіль. Площа такої балки дасть більш ніж достатню герметичність. У мене деревяна балка 25х25мм і ця площа забезпечує герметичність. Також на цю площу я наносив невеличку кількість силікону, але це не обовязково.
    --- добавлено: 9 мар 2015 в 22:22 ---
    Це не логічно. Якби було як ви кажете, то на землі в долинах неможливо б жити, бо всі долини заповнив би вуглекислий газ, а кисень був би тільки високо в горах...
     
    Останнє редагування модератором: 17 бер 2015
  10. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Повітря дуже погано проводить тепло і тому не буде як ви кажете. В більшості повітря передає тепло при конвекції(переміщенням), а не контактним методом. Тепле повітря яке ви видихнули буде на тій висоті на яку ви його закинули і ніколи не опуститься вниз. Воно поступово підніметься вверх із-за 2-х причин: 1) воно тепліше ніж повітря яке внизу; 2)знизу підходить свіже повітря, яке тисне на верхні шари і відсуває їх все вище туди, де їх чекає витяжний канал. Також в моєму випадку ще допомагає на горищі короб, який створює розрідження, яке засмоктує відпрацьоване повітря. Але короба на горищі може і не бути, бо є тиск від вентилятора і різниця температур.
     

Поділитися цією сторінкою