Цвіль у ванній кімнаті - як боротися?

Тема у розділі 'Ремонт квартир, отделка помещений', створена користувачем Andrii_M, 3 лис 2014.

  1. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Всім привіт!
    Ось знайшов цікаву статтю. Думаю вона буде Вам цікава і корисна)
    [​IMG]

    В сплячому стані мікроскопічні (від 2 до 8 мкм) спори цвілевих грибів присутні всюди і постійно. І до певного часу вони цілком нешкідливі. Але варто скластися разом двом основним «кліматичним» складовим - вологості більше 80% і температурі понад 20 ° С. як гриби «оживають».
    Спори проростають найтоншими гифами («ніжками»), які переплітаються і утворюють міцелій (грибниці), здатний проникати глибоко всередину конструкцій. До речі, для запуску процесу цілком достатньо, якщо «клімат» зміниться не в усьому приміщенні, а в невеликий його зоні. Якщо вологість підтримується на тому ж високому рівні, цвіль дуже швидко йде в ріст - вона починає будувати колонію за колонією і захоплювати все нові і нові території.
    Посильну лепту у поширення грибка вносять також недостатня вентиляція приміщення і недбало виконана гідроізоляція стін і підлоги. Що ж до «прожитку», то нестачі в ньому цвіль не відчуває - їй «по зубам» папір, дерево, тканини, гіпсокартон, клей, фарба, штукатурка, шпаклівка, силіконовий герметик, бетон і навіть метал.

    Ванна улюблене місце для цвілі
    Ванна кімната - одне з тих приміщень, «кліматичні» умови якого сприяють заселенню цвілевих грибів. Вологість повітря тут, на висоті, та і його температура частіше перевищує звичну, кімнатну. А ось вікна у ванній кімнаті, навпаки, велика рідкість, отже, про повноцінне провітрювання годі й думати. Що ж до системи природної вентиляції, то навіть після її доопрацювання не можна виключити зон із застійним повітрям.

    [​IMG]

    Ознаки появи цвілі у ванній кімнаті - обсипається штукатурка, відшаровуються керамічне облицювання та лакофарбове покриття, характерний затхлий запах і малопривабливі «новоутворення» на стінах і стелі. При цьому псуванням інтер'єру деструктивна діяльність цвілевих грибів не обмежується.
    За рахунок своєї летючості спори цвілі незабаром опиняються не тільки у ванній кімнаті, але і у всіх інших приміщеннях. (Для довідки: потрапляючи в дихальні шляхи, вони можуть провокувати розвиток алергічних захворювань - риніту, бронхіальної астми і т. п.) Саме тому, якщо грибок все ж з'явився, слід негайно братися за справу. Без спеціальних засобів (біоцидних препаратів) від нього не позбутися.
    Маніпулюючи тільки щітками і шкребками, ви видалите лише видиму частину грибкового нальоту, а «коренева система» залишиться неушкодженою. А отже, цвіль з'явиться знову.





    --- добавлено: 3 ноя 2014 в 16:26 ---
    Як боротися із цвіллю
    Послідовність дій буде приблизно наступною. Мешканцям бажано покинути приміщення будинку. Потім оцінюють поле діяльності. Від деяких заражених матеріалів, наприклад штукатурки, шпалер, фарби, гіпсокартону варто позбуваються. Їх вже не відновиш. Крім того, краще підстрахуватися і видалити обробку не тільки з пошкодженої ділянки, а й з прилеглих а й з усіх інших стін (якщо дозволяють фінанси). Справа в тому, що цвіль має звичай розростатися всередині матеріалу або конструкції. Потім стіни або стелю зачищають до несучих основ. Залишок видимих цвілевих плям видаляють механічно, використовуючи щітку чи скребок.

    Результат буде якіснішим, якщо при обробці поверхні ретельно просушити природним способом або за допомогою будівельного фена. Потім стіни, стелю та інші конструкції обробляють обраним біоцидним складом. Потрібно врахувати те, діяти потрібно дуже обережно, зробивши ряд захисних заходів: надіти спецодяг, гумові рукавички і респіратор.
    Зараз у продажу є безліч препаратів, спрямованих на знищення цвілі. Але найкраще користуватися одним з тих, розчинником для якиго служить вода. Він вважаються найменш токсичними.
    Технологія обробки ураженої поверхні буде відрізнятися в залежності від обраного препарату.
    Потім роботи ненадовго призупиняють, і ось чому. Щоб препарати подіяли, необхідний час.

    Наступний крок - це видалення висохлого складу і можливих залишків цвілі за допомогою великої кількості води. Після промивання зачищені поверхні знову просушують будь-яким доступним способом. І все-можна приступати до обробки.
    Проте фахівці рекомендують не поспішати і випередити оздоблювальні роботи нанесенням профілактичного складу, наприклад спеціалізованої зміцнювальної грунтовки. Вона запобігає прояв старих плям і зміцнить поверхніі і підвищить гідроізоляційні властивості конструкцій. Ще одна порада стосується фінішних матеріалів. Перевагу слід віддавати покриттях з високою паропроникністю.
    Тому від обклеювання стін вініловими шпалерами слід утриматися. Що ж стосується фарб, то вони повинні містити фунгіцидні добавки.
    Нарешті, останній момент. Всі вищеперераховані заходи будуть безглузді, якщо не усунути причину появи цвілі.
     
    Останнє редагування модератором: 11 лис 2014
    Бригадир подобається це.
  2. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    , а также плевать на радиацию и вакуум.
     
  3. PetrykSSS

    PetrykSSS Підмайстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    16
    Таке питання: маю цвіль у ванній. Порадили гарно прочистити місце і обробити заражену ділянку, скористатися мідним купоросом (розчин 100 гр купоросу на 10 л води). Чи допоможе це мені?
    Дякую!
     
  4. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Вам- ні.:-D
    Але цвіль виведете. Але потрібно запобігти появі цвілі потім.
     
  5. djclyde

    djclyde Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.695
    Симпатії:
    3.446
    Адреса:
    Кропивницкий
    Якщо в вашій ванній кімнаті завелась цвіль то що вам потрібно зробити
    1 забезпечити нормальну вентиляцію;
    2 гарно висушити ділянку;
    3 обробити дезактином, або іншим протигрибковим засобом;
    4 обробити озоном;
    для обробки озоном купуемо в магазині лампу ДРЛ 500ват, знімаемо з неї обережно верхню колбу,
    підключаемо лампу, послідовно через дросель, або через конденсатор 4 мкф \400в
    і у вас буде гарна кварцева лампа, як в маніпульції, доречі, нею можна обробляти хату по пів-години в день в період массових грипозних захворювань!
     
    Останнє редагування модератором: 11 лют 2015

Поділитися цією сторінкою