Збираюсь будуватись !!!

Тема у розділі 'Строительство дома - общие вопросы', створена користувачем Sydiramsu, 1 гру 2014.

  1. Sydiramsu

    Sydiramsu Стажер

    Повідомлення:
    18
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Потрібні поради... Ситуація наступна: є за містом (5 км від межі міста) дві дачні ділянки по 6 сотих (грубо 20 на 30 метрів одна поруч з іншою (якщо брати разом, то 40 на 30). Одна з них крім Рішення сільської ради має ще Держакт від 1995 року (власник - мій тато), інша - за Рішенням сільради у 1993 передана сусідові, який давно помер, а його дружина у 2003 віддала нам ту ділянку у користування (є лише розписка...). Так от, завітав я сьогодні до землеупорядника сільради, а він мені і каже, що потрібно для запуску процесу привезти жіночку (спадкоємицю) з домовою книгою, свідоцтвом про смерть чоловіка, своїм паспортом і щоб та написала заяву про вилучення запису про належне їм нерухоме майно... Пригадую, тато кілька років тому вже звертався до тієї жіночки, проте вона ні на ділянку не претендує ні їхати щось писати не хоче... Хто що порадить? Можливо якось через суд? Хочеться зробити все максимально законно. І друге: заїхав після того в РЕМ... Кажу, є дачна ділянка, хочу протягнути лінію хоча б 10 кВт, щоб хатинку зимою можна було світлом опалити, та вийти з членів садового товариства, щоб отримати нормальні тарифи (зараз тато платись десь до 1 грн. за 1 кВт). Знаю, що опалення електрикою недешеве, проте, якщо опалювати виключно вночі (з 3-зонним лічильником) та мати тариф, де в опалювальний період до 3600 кВт на місяць дають за пільговими цінами, то недорого виходить. Сказали в РЕМі, що там є їх підстанції (десь за 300 метрів по прямій), проте, по стовпах садового товариства вони тягнути лінію права не мають, а так дуже кучеряво вийде по грошах... Отже, скажу так, їхати звідти до міста близько, поруч річка, місце приємне для відпочинку, сім'я там себе комфортно відчуває, хотів би там "осісти"... Але з самих початків стикають з певними проблемами, тому прошу поради, чи варто чіплятись до того місця (купляти землю не треба), чи краще десь в якомусь селі за 10 - 15 км від межі міста придбати ділянку з нормальними документами під будівництво і можливістю протягнути нормальну лінію електропередач? Дякую за поради.
     
  2. Т.М.

    Т.М. Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.405
    Симпатії:
    1.207
    Адреса:
    Дніпро
    Для начала вам надо определиться что с чем сравнивать. Вы поинтересовались сколько стоят приватизированные участки в селе? И сколько стоят не приватизированные? Я не думаю что в 10-15 км от города стоят заброшенные участки. Значит вы должны будете купить дом и потом приватизировать участок. А сколько стоит дом (оформленный) и сколько будет стоить приватизация участка? А что касается эл.эн. то она к дому уже наверняка протянута. Это что касается села.
    А то что касается садового товарищества:
    1. один участок принадлежит папе. Акт 95г. значит кадастрового номера нет. Его надо будет сделать сразу если вы собираетесь переоформить участок на себя или потом в процессе проживания. Сколько у вас это будет стоить?
    2. Участок принадлежит соседке. А скорее всего ее покойному мужу. Я так понимаю что он неприватизирован. А значит был просто выдан в пользование. Такой участок по наследству не передается. Земля принадлежит садовому товариществу. После смерти мужа соседка должна была написать заяву на вступление в члены СТ. Если она это сделала то теперь она должна написать заяву на выход из СТ а вы на вступление. И после этого с решением собрания идти и приватизировать его на себя. Или просто иметь его в пользовании как члену садоводства. Если же такого заявления на вступление от нее не было то этот участок остается в садовом товариществе. И теоретически никому не принадлежит кроме СТ. Поэтому ее расписка о передаче вам в собственность здесь не прокатит.
    Но если ее все же принимали в члены СТ то можно написать заявление председателю с просьбой принять вас в члены СТ ,рассматривая эту расписку как фактический отказ ее от участка. Тем более что по факту вы являетесь пользователем этого участка и взносы платите за участок тоже вы. И в СТ тоже об этом знают. И решением собрания участок передадут вам. А потом вы уже будете его приватизировать. Вопросы с неприватизированными участками решаются собранием СТ согласно уставу и сельсовет здесь непричем. Сельсовету нужна только справка для приватизации что вы являетесь членом СТ и вам выделен участок.

    Что касается эл.эн. то чтобы протянуть ее по столбам СТ вам надо решение что СТ не возражает против использования своих столбов.

    А дальше вам нужно просчитать варианты в деньгах и моральных издержках и принять решение. Но могу сказать одно . Из членов СТ ,имея там участки, вам выйти на сегодняшний день не удастся. Вы можете только (если у вас этот вариант получится) не пользоваться эл.эн. которую предоставляет СТ.
     
    Володимир П, Дед Хоттабыч та Sydiramsu подобається це.
  3. Дед Хоттабыч

    Дед Хоттабыч Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.445
    Симпатії:
    4.857
    Т.М., тогда зачем приватизировать? Что даст мне приватизация участка и что я потеряю? мне это тоже предстоит, за раннее благодарен!:sps:
     
  4. Sydiramsu

    Sydiramsu Стажер

    Повідомлення:
    18
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Т.М. дуже вдячний за оперативну і повну відповідь. Щодо приватизації та отримання кадастрового номера, я так розумію, вони потрібні для того, щоб у майбутньому можна було нерухомість продати, подарувати, передати у наслідство... Щодо ціни ділянки за 10 км від міста, то є варіант на краю села 12 сот за 6000 у.о. (по 500 за сотку). Це з реального, під забудову. До речі, якщо я все ж знайду голову того СТ, виясню, що жіночка там не при ділах... сільрада зможе зразу видати документи під забудову чи це вже потім якось (наскільки геморно) міняється те призначення землі? І де сказано, що така ділянка по наслідству не переходить, а залишається у власності СТ? Дякую. Вибачайте можливо за дурні запитання, але може ще комусь буде корисно.
     
  5. Т.М.

    Т.М. Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.405
    Симпатії:
    1.207
    Адреса:
    Дніпро
    Изначально земля была выделена вам в пользование государством как члену садового товарищества. И вы можете ее использовать без приватизации. Все отношения с неприватизированной землей решаются на основании Устава СТ. Но в этом случае земля всегда будет государственной собственностью. Вы просто нею пользуетесь. Приватизация- это право, а не обязанность. Если вы участок приватизируете то земля будет вашей частной собственностью в составе СТ. Вы можете ее продать, подарить, оставить в наследство.
    Да. Без кадастрового номера вы никаких операций с землей проделать не сможете. Если не будет каких-либо изменений в законодательстве , то в результате все должны будут иметь кадастровый номер.
    По этому поводу я не могу вам ничего подсказать. Я не знаю дорого это или нет. И хорошо ли вам там будет проживаться.
    Для того чтобы приватизировать землю в СТ вам надо стать членом СТ. Для приватизации председатель выдаст вам справку в которой будет сказано что вы являетесь членом СТ и вам выделен участок № …. А дальше вы начинаете процедуру приватизации: пишете заявление, собираете нужные документы, делаете обменный файл и т.д. Назначение земли от приватизации не зависит. Государство выделило землю СТ под садоводство. И у вас в акте на землю будет написано- земля под садоводство. (Статья 35 Земельного Кодекса Украины). Изменение целевого назначения земли это другая процедура. И я думаю что в рамках СТ изменить назначение земли с садоводства на приусадебное хозяйство вы не сможете. Хотя в нашем государстве за большие деньги нет ничего невозможного. Только вот какой от этого смысл?
    Земельный Кодекс Украины (ЗК). Земля у нас принадлежала государству. Согласно старому ЗК земли государственной и коммунальной собственности были выделены в пользование садовым товариществам для граждан. Если вам сосед даст попользоваться лопатой она же (лопата) не станет вашей собственностью? Соответственно и подарить вы ее не сможете. Но в отличие от соседской лопаты государство разрешает землю в пользовании получить в частную собственность. Но для этого необходимо пройти определенную процедуру. В существующем ЗК земля в пользование больше не выдается. Земля может быть только в частной собственности или в аренде.
    СТ не является собственником земли. Земля ему выделена согласно закону. И этой выделенной землей СТ может распоряжаться согласно Устава. СТ это неприбыльная организация и если она прекращает свое существование, то имущество СТ переходит в другой неприбыльной организации или государству.
     
    Володимир П та Дед Хоттабыч подобається це.
  6. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    УГУ... Стикнувся з прокурорським проізволом. Переприватизували кусок моєї ділянки, мусів переробляти свої доки. Сперечатись не став, так як вони по незнанню залишили "мені" більше. Факт із життя.(не став би я надіятися на документи)
     
  7. Sydiramsu

    Sydiramsu Стажер

    Повідомлення:
    18
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Питав щодо зміни цільового призначення на "під будівництво", тому що в РЕМі сказали, що зможуть щось думати лише, якщо буде таке цільове призначення. Тепер я так розумію, про опалення електрикою можна забути, лише котел (твердопаливний чи піролізний) мені світить... Ладно, буду поки шукати голову СТ... Дякую.
     
  8. Дед Хоттабыч

    Дед Хоттабыч Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.445
    Симпатії:
    4.857
    Т.М., большое спасибо за ответ, трошки прояснилось.:rose:
     
  9. Т.М.

    Т.М. Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.405
    Симпатії:
    1.207
    Адреса:
    Дніпро
    Вы рано страдать начали по этому поводу. К тому моменту пока вы построитесь еще неизвестно что будет. Если вы выберете вариант "дачный", то я вам советую сделать проект так чтобы он предусматривал не один вариант отопления. А пока для поднятия настроения вот вам информация.
    24.09.2014 Прес-служба Президента України
    Глава держави підписав Закон про переведення дачних та садових будинків у жилі
    Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1673-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації в них місця проживання».

    Згідно з Законом, громадяни мають право на переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Рішення про переведення приймається відповідними органами місцевого самоврядування.

    Законом визначено, що місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

    Тимчасово, до проведення реформи адміністративно-територіального устрою, дачні поселення та садівницькі товариства у приміських зонах обліковуються за тими населеними пунктами, з якими вони зв’язані адміністративно або територіально

    Это конечно не означает что все садовые товарищества станут коттеджными поселками. Там еще много подводных камней. Но все к этому в результате придет.
     
  10. Sydiramsu

    Sydiramsu Стажер

    Повідомлення:
    18
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Одним словом розклад такий: місяць пошуків привів до таких результатів - садового товариства, у віданні якого перебувала ділянка, на яку претендую, вже не існує (розпалось, правонаступника немає). Голова сусіднього СТ пропонує вступити в їх товариство, типу надати документ, що підтверджує факт передачі у користування земельної ділянки, з яким вже йти у сільську раду. Щось мені воно все не дуже подобається, але які є думки з цього приводу?
     
    leshiy_40 подобається це.

Поділитися цією сторінкою