Своїми руками Сонячний колектор: поєднання водяного та повітряного для одного приміщення

Тема у розділі 'Гелио и геосистеми', створена користувачем kogutksm, 11 лис 2014.

  1. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Дописи перенесені з тем:
    Солнечный коллектор своими руками - подробная инструкция
    Воздушные солнечные коллекторы
    _____________________________________________________________________________________

    Доброго дня, всім.
    Доброго дня.
    Тестую більше ніж два тижні два сонячні колектори власного виробництва, один водяний, другий повітряний. Оба на обігрів приміщення.
    Розкажу про повітряний.
    Корпус зробив з дощок, утеплення - 5 см вати і два см екструдованого пінопласту. Труби з скрутив з стальної бляхи 0,3 мм (попалась практично даром, тому зробив з неї). Одна труба складається з трьох малих. Герметизації на стиках немає. Повітря там по трохи тікає. Помалював чорною жаростійкою фарбою. Між трубами та ватою дав харчову фольгу. Між трубами та фольгою зазору немає. Вата через фольгу притиснута до труб.
    Зверху скло з декількох частин з зазором до труб в 2 см. Змонтував його на балконі горизонтально. На вхід поставив канальний вентилятор Вентс 100 мм. котрий керується терморегулятором. Датчик температури розмістив на виході колектора. Включення 25 градусів, виключення 25,5 градуса.


    Тестую також свій СК (описував його на 60 сторінці пост 599 у цій темі ось посилання: https://krainamaystriv.com/threads/13252/page-60#post-326704 ) на обігрів одного приміщення, а саме дитячої кімнати площею орієнтовно 20 м. кв.
    Змінив кут нахилу СК. Підключив до нього чугунну батарею в 11 ребер. Утеплив шланги підключення. Зробив розширювальний бачок. Заправив систему гліцерином, котрий прийшовся даром. Трішки розбавив водою. Перевірив в морозілці на незамерзаємість.
    Циркуляція природна, жодних насосів, тільки СК, батарея та розширювальний бачок з баклашки.
    Був дуже приємно здивований результатом. Думав що ЧУГУННА батарея в 11 РЕБЕР не прогріється. Але результат був приголомшливим для мене. За сонячний день батарея нагрілась на стільки, що руку на ній тримати важко, максимум 2-3 секунди. А за вхідну трубу взагалі вхопитись неможливо.
    В такому стані батарея перебуває орієнтовно 3-4 години на добу. Дитяча кімната стала найтеплішою.
    IMG_0848.JPG IMG_0873.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 17 лис 2014
    Кремень, Odissey, Володимир П та 2 іншим подобається це.
  2. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Трішки про СК.
    Зворотній клапан від Вентс поки не поставив. Він сильно гальмує потік повітря. Треба ставити або сильніший вентилятор, або придумати іншу конструкцію клапана. Коли сонце не світить холодне повітря з колектора потрапляє в приміщення. Клапан потрібен обов'язково.
    Тепер про результат.
    В сонячний день включення вентилятора відбувається в 9 год 30 хв. Виключення орієнтовно в 16-00.
    В 12 годині дня температура вхідного повітря в кімнату 55-60 градусів.
    Зараз на дворі морозу немає. Але перші дні тесту було досить холодно. Показники практично не мінялись. З цікавістю очікую на мороз.
    Кімната прогрівається досить швидко. Відкриваю двері в коридор і тепло розходиться повсюди.
    Якість виконання мого ск дуже низька, є ряд суттєвих помилок, але не дивлячись на це він досить класно прогріває приміщення.
    IMG_0847.JPG IMG_0854.JPG IMG_0863.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 17 лис 2014
    Odissey, Oriolano, Энки та ще 1-му подобається це.
  3. Палецкий

    Палецкий Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.258
    Симпатії:
    712
    Адреса:
    г.Ровно Украина
    Огромное спасибо за информацию! Есть вопрос ...видимо опечатка в тексте : "виключення 25,5 градуса" ?
     
  4. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Палецкий,
    Тут трішки помилився. Правильно навпаки :)
    Сьогодні підняв до 28 градусів.
     
  5. Палецкий

    Палецкий Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.258
    Симпатії:
    712
    Адреса:
    г.Ровно Украина
    Красно дякую! Де можна побачити эскіз моделі Вашого колектора? Сам останні два тижні розмірковую про про повітряний колектор :)
     
  6. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Палецкий,
    Ескізу немає, є фото. Ескіз можу намалювати.
    В цьому СК немає нічого складного. Є багато помилок.
    Розмірковую над кращим варіантом.
    Ось опис.
    Планую зробити декілька колекторів на сонячній стороні будинку. Два по обидва боки балкону (над вікнами аж до даху), один на балконній стіні і два від фундаменту до підвіконника для першого поверху.
    Розкажу як я це планую робити. (для однієї кімнати)
    1. Будинок утеплений пінопластом 8 см. Це використаю для утеплення ск.
    2. В кутах по діагоналі верх-низ просвердлити в кімнаті два отвори на вулицю діаметром 100 мм. Можна замовити майстрів, можна попробувати самому зробити інструмент. До труди діаметром 100 мм. та довжиною 0,75 метра (в залежності від товщини стіни) приварити наружну обойму підшипника потрібного діаметру і загострити зубцями. Вийде такий собі дуже грубий пробой. По ньому бити кувалдою провертаючи по трохи сам інструмент. Думаю отвір мав би получитись. Робив отвори схожим інструментом під трубу 2 дюйми. Йшло досить швидко.
    3. Корпус: З наружі будинку отвори окреслять розмір самого ск. Нарізати смужки пінопласту 35-ї щільності по 15 см і приклеїти їх в ребро клеєм для пінопласту до стіни по периметру ск. Отримуємо корпус.
    4. Фольгу пристеплерувати до тоненької фанерки (можна взяти задармо де є покрій ДСП), котра буде вирізана по розміру дна ск (може бути з декількох кусків). Перед вкладанням фольгованої фанерки дати 2 см вати. Це для того щоб не плавився пінопласт. Прикрутити до стіни декількома турбошурупами.
    5. Труби робити з баночок з чотирьма отворами у дні, кришку викидаємо. Пофарбувати вогнетривкою фарбою. Оскільки вони будуть розміщені горизонтально, то потрібно два, або навіть три підтримувачі. Може бути дошка з отворами під баночки, котра буде прикручена до стіни турбошурупами. Зазор між фольгованою фанеркою та баночками 2 см.
    6. Баночки не доходять до кінця корпусу орієнтовно 15 см. Закінчуються такою ж дошкою з отворами. Таким чином утворюються вхідний та вихідний канали. Зі сторони пінопласту теж вкладаємо фольговану фанерку та 2 см вати. Шуруп вкручуємо в фанерку через пінопласт, попередньо давши велику шайбу. Так само робимо і довшу сторону корпусу.
    7. Торець пінопласту, вати та фольгованої фанерки промащуємо (напевно декілька разів) епоксидною смолою. Отримуємо поверхню для щільного прилягання скла на котру приклеюємо ущільнювач (можна два ряди)
    8. Скло спираємо через резинки на Г-подібні (Г верх-ногами) кронштейни, які треба прикрутити заздалегідь, перед приклеюванням полосок пінопласту, до стіни турбошурупами. Кронштейни мають бути достатньо міцні. Можна зробити з полоси, або квадрату. Далі скло по периметру в декількох місцях через певну пластинку (типу великої шайби зрізаної з одного боку) прикручуємо довгими турбошурупами до стіни. Одним словом, як дзеркало в трюмо. Розмір скла має бути по зовнішньому периметру коробки плюс 1 см для перетяжки ззовні клейом, сіткою, короїдом, для прикладу. Таким чином корпус колектора буде випуклістю на стіні оброблений тим самим матеріалом що стіна та пофарбований в той самий колір що стіна. Скло можна дати декількома кусками. Стики герметизуємо герметиком. Зазор між баночками та склом 2 см.
    9. Зверху готового ск дати дашок.
    10. З середини кімнати клапан, вентилятор котрий керується термореле через термодатчик. Обов'язково повітряний фільтр з алюмінієвої сітки-шітки, котрою миють посуду в 2 шари. Фільтрує дуже добре, провірено.
     

    Вкладення:

    Oriolano та Палецкий подобається це.
  7. Палецкий

    Палецкий Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.258
    Симпатії:
    712
    Адреса:
    г.Ровно Украина
    kogutksm, цікава думка! Отвір під 100 мм трубу можна достатньо бистро насверлити довгим буром 8-12 мм. Отвір звісно буде не дуже круглий, але піна монтажна та гільза 100мм все владнають
     
    Володимир П подобається це.
  8. Ratmice

    Ratmice Майстер

    Повідомлення:
    139
    Симпатії:
    53
    Адреса:
    Киев
    Какой использовали терморегулятор?
     
  9. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Ratmice,
    терморегулятор цифровой тр 2 перун
    купив на радіоринку два роки тому. Дав 120 грн. Дуже класна штука. Працює бездоганно.
    терморегулятор перун ТР-2.jpg IMG_0867.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 12 лис 2014
  10. DINAMIT-UA

    DINAMIT-UA Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.744
    Симпатії:
    1.555
    Адреса:
    Україна
    kogutksm, я так зрозумів що батарея знаходиться на другому поверху ?
    а розширюючи бачок -це найвища точка ?
     

Поділитися цією сторінкою