Вербовий тин для дачі

Тема у розділі 'Ландшафтный дизайн и обустройство участка', створена користувачем Іван Мазай, 17 жов 2014.

  1. Іван Мазай

    Іван Мазай Майстер

    Повідомлення:
    132
    Симпатії:
    38
    Тин - найдавніший спосіб позначення власності на землю. Сплести тин зовсім не складно. З верби можна створити приголомшливі плетені конструкції, застосовні в будь-якому елементі ландшафтного дизайну.
    З верби можна зробити лавки, альтанки, оформлення клумб і навіть ставків і фонтанів. При виготовленні класичного плетеного забору основою є кілки, вертикально вбиті в землю на рівній відстані.
    [​IMG]

    У такої конструкції є істотний недолік: кілочки з дерева схильні до гниття. Більш довговічне і технологічно використання металевих стрижнів. Це може бути водопровідна напівдюймова труба, прути арматури або гладкий пруток. Недолік залізної основи - не дуже презентабельний зовнішній вигляд, який може зіпсувати враження від усього плетеного паркану. Виправити ситуацію допоможе фарбування прутів в колір заготовленої вербової лози. Якщо використовується порожниста труба - верхній край бажано закрити декоративною дерев'яною заглушкою. Але це не означає, що натуральні прути не годяться для стовпів. Просто потрібно трохи потурбуватися про їх захист. Антисептик, це вже обов'язкова банальність. Але ще краще викопати на місці тину дренажну траншею, і замінити звичайний грунт на пісок. Вода буде швидко йти від забору і умови гниття будуть зведені до мінімуму. Правда в цьому випадку виникає інша проблема. Пісок - фундамент не надійний. Щоб кілки трималися добре, траншею потрібно копати на півметра.

    [​IMG]

    Виготовлення плетеного паркану починається з розмітки. (ми вважаємо, що прути для виготовлення забору вже заготовлені. Залежно від товщини прутів для плетіння вибирається крок установки штирів (або колів). Звичайна рекомендація - півметра. Все залежить від товщини прутів для тину і дизайнерської задумки. Попередньо потрібно поекспериментувати, як гнеться лоза і як виглядатиме зроблений плетений паркан в цілому (фотографії ніколи не передадуть натурального враження). Прути встромляються в землю за принципом: чим глибше, тим краще - від цього паркан тільки стоятиме міцніше. На початку і закінчення тину вертикальні прути потрібно поставити якомога ближче. Вони будуть «працювати» як замок для закріплення прутів, що вплітаються.

    [​IMG]

    Ідеальний варіант - скріпити кінцеві прути у верхній частині. Підійде будь-який дріт. Скручувати їх потрібно не на самому верху, а так, щоб поверх дроту ще напліталося два-три горизонтальних ряди прутів. Таким чином ми ховаємо чужорідне тіло всередину забору, приховуючи його від сторонніх очей.
    Перед плетінням прути потрібно добре вимочити, щоб в них почав циркулювати сік.
    Це додасть лозі гнучкість і дозволить добре і щільно сплітати прути між собою.
    Ще краще, якщо дати прутам парову баню. Таке розіпріле дерево буде гнутися як макарони. Коли висохне, міцність повернеться назад, але тин вже прийме потрібну вигнуту форму.
    Парову баню не можна застосовувати, якщо лоза пофарбована, і покрита лаком.
    [​IMG]

    [​IMG]


    Тин з вербових прутів може розділити ваш ділянку на зони: дитячу площадку, город, зону відпочинку. З його допомогою можна ненав'язливо відділити город від сусідів по дачі. Виглядає такий паркан досить колоритно, але потрібно враховувати стиль споруд на вашій ділянці і загальний стиль саду. Якщо ваш сад оформлений у сільському стилі, тин буде дуже доречним. Заготавяють вербову лозу навесні, бажано вибирати однорічні прути, які перед плетінням потрібно буде вимочити. Чим більше буде вигинів в процесі роботи, тим тонше повинні бути прути.По периметру майбутнього шедевра на однаковій відстані вбивають рівні кілочки з заточеними кінцями. Потім протягують вербові прути з різних сторін колів - так виходить горизонтальний тин. Можна створити і вертикальний тин, який може перетворитися на живопліт, так як гілки верби при постійному зволоженні мають велику здатність до вкорінення.

    [​IMG]

    Традиційний тин служить 5-6 років. Саме стільки коштують вертикальні стійки-кілки, якщо їх кінці оброблені антисептиком або смолою. Для того, щоб збільшити термін служби вашого тину на дачі, треба збільшити термін служби стійок. Для цього їх щільно, без зазорів, вбивають у землю в шматок металевої або пластикової труби довжиною 30 см.
    Ви можете пофарбувати ваш тин натуральними барвниками. Для цього треба ошкурити прути, попередньо поставивши їх товстими кінцями на тиждень в ємність з водою, і кора легко зніметься.
    Для того, щоб отримати білий колір прутів їх обробляють перекисом водню; марганцівка або морилка додадуть тину коричневий колір. Сіруватий колір прутів дасть вам застосування залізного купоросу.
    Тини роблять не тільки з прутів, а й з очерету та рогозу. Стебла, висушені на сонці дають золотисто-жовтий колір, висушені в тіні - світло-зелений.

    [​IMG]
     
    Ирина L, Блаж, Andrii_M та ще 1-му подобається це.
  2. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Гарно, звичайно.
    Але у нас вже такої верби у великих кількостях не знайдеш, все повикошували майстрі по плетінню меблів.
    Плетуть тут з ліщини, а в якості кілків використовують дубове гіллячя, яке пролежало багато років під відкритим небом.
     
  3. Іван Мазай

    Іван Мазай Майстер

    Повідомлення:
    132
    Симпатії:
    38
    Так да, верба насправді є найкращім варіантом для плетіння... я якось був наштовхнувся на статтю де розповідалося про те як плести з інших порід, але шкода собі не зберіг і повторно знайти не можу :(
     
  4. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Ось це мій колега, який тут все(майже) підчищає. (вибачаюсь, що не в тему)
    04902399.png
     
    Блаж подобається це.
  5. Іван Мазай

    Іван Мазай Майстер

    Повідомлення:
    132
    Симпатії:
    38
    Гарно :vo:. Золоті руки в людини
     
    leshiy_40 подобається це.
  6. gudabar

    gudabar Майстер

    Повідомлення:
    231
    Симпатії:
    13
    Адреса:
    Киев
    супер, весной попробую у себя на даче, как вариант разделения зон
     

Поділитися цією сторінкою