Що дешевше – газ, вугілля чи дрова?

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем gam-ua, 29 вер 2014.

  1. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    Що дешевше – газ, вугілля чи дрова?

    Для багатьох цьогорічна зима може прийти несподівано, і зустріти її, імовірно, доведеться в напівтеплих домівках. Причина тому невизначеність із прямими та реверсними поставками газу. Тож, імовірно, доведеться шукати альтернативне пальне, яке і горить добре, і коштує відносно недорого.

    Необов’язково рахувати витрати палива та його вартість в кілограмах, кубах чи літрах. Більш наглядно робити це в кілокалоріях, а за еталон, умовну одиницю витрат для порівняння, візьмемо будинок площею 100 метрів квадратних на опалення якого витрачається 2500 кубів природнього газу при вищій його калорійності 10000 кКал/куб.

    Отож, при наведених вище параметрах обігрів будинку обійдеться для першої категорії майже в 2750 грн. Але є цікавий момент на який слід звернути увагу. Згідно ще радянського ДСТу (ГОСТ) калорійність цього палива повинна бути, а такою вона певно і є, не менше 7600 кКал/куб. Відповідно, якщо із магістралі до ваших приладів подати газ цієї мінімальної калорійності то опалення будинку обійдеться майже на 660 гривень дорожче, адже для обігріву доведеться витратити більше кубів через недостатню кількість калорій. Як бачимо один куб природнього газу величина досить умовна. Саме тому в деяких країнах газ хоч і продають в кубах, однак роблять поправку ціни на його теплотворність. До речі, згідно з газовими контрактами 2009 року ціна російського газу розрахована для калорійності 7800 кілокалорій. Гріє він гірше за газ добутий на Україні, адже наше паливо має вищу калорійність.

    Альтернативою на перший погляд може стати скраплений газ, якщо оминути проблему із його офіційними поставками. Згідно довідкових даних пропан виділяє 6044 ккал/літр, відповідно опалення будинку обійдеться більше ніж в 13 тисяч гривень. Таке опалення є звичайнісіньким марнотратством і аж ніяк не виходом зі ситуації.

    Зробивши ставку на вугілля маємо ту ж проблему як із газом, ціна палива залежить від його типу та марки, яка може бути зокрема Гк, ДГр, ДГк, ГШк, АКО, АК, АО, АМ, АС та інша. Для розрахунку візьмемо вугілля антрацит із довідковою калорійністю 7300 кКал/кг. Його ціна різниться в широкому діапазоні, то ж до уваги візьмемо середню по Україні ціну в 2000 грн. за тонну. Отож для опалення будинку площею 100 квадратів, у порівняні до опалення Російським газом калорійністю 7600 кКал, вугілля необхідно витратити майже 2,6 тонни, що становить 5200 грн. До цієї суми має додатися ще й вартість перевезення.

    Та якісного вугілля із високою калорійністю навряд чи нам дістанеться, якщо дістанеться взагалі. У підприємств є контракти із іноземними замовниками, які необхідно виконувати першочергово. Згідно з інформації Держстату кам'яне вугілля, а це головним чином якісний антрацит, в минулому році експортувалося Україною в 55 країн світу. Основні його покупці – Болгарія (21,4%), Туреччина (13,7%), Бельгія (9,6%), Росія (6,6%) і Польща (6,2%).

    Реальна альтернатива вугіллю торф, який у свій час добували навіть у нашому районі. Торфові брикети сьогодні виробляють під Черніговом, вартість тони 789 грн., середня калорійність цього палива 3550. Отож для опалення умовного будинку його необхідно майже 5,5 тонн, що в грошовому еквіваленті становить 4222 грн. Доставка від виробника обійдеться більше ніж у 3000 грн.

    Ну і остання надія – дрова, місцевий відновлюваний енергетичний ресурс. Машина рубанців, що дубових, що березових, що акацієвих коштує близько 2000 грн. із доставкою при загальній вазі близько 3,5 тонн. Кілограм дров, будь то сосна, дуб, тополя чи навіть липа під час горіння виділяє в межах 3000 кКал. Отож опалення в такому разі обійдеться в 3600 грн.

    Рахуючи вартість пального також варто мати на увазі, що паливо можна спалювати в різних за ефективністю приладах. Так коефіцієнт корисної дії каміна класичного становить 20-30%, груби 60-65%, котла твердопаливного 75-85%, а газового 85-93%.

    Андрій Грудницький



    Необхідна кількість палива для роботи лампочки потужністю 100 Вт протягом року (876 кВт⋅год). Кількість палива, зазначена нижче, розрахована при 100% ефективності перетворення теплової енергії в електричну. Так як більшість електрогенеруючих установок і розподільних систем досягають ефективності (ККД) близько 30%-35%, фактична кількість палива, що використовується для живлення лампочки потужністю 100 Вт, буде приблизно в три рази більше вказаної кількості. Отож за рік роботи лампочка споживає 260 кг деревини, 120 кг вугілля антрацит, 78,8 м3 природного газу, 58 кг метану, 22 кг водню, 38 мг урану, 17,5 мкг антиречовини.
     
    Зємлємєр, bogdansv, ком та ще 1-му подобається це.
  2. ком

    ком Майстер

    Повідомлення:
    178
    Симпатії:
    86
    Адреса:
    Вишгород
    Про антиречовину круто! Треба робити котел на антиречовині!
     
  3. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    тільки спершу потрібно адронний колайдер...
     
  4. Владимир В
    Онлайн

    Владимир В Інженер

    Повідомлення:
    983
    Симпатії:
    1.725
    Адреса:
    Ирпень
    Для "колайдера" ... :
    2) пічка від запорожця
    3) моторчик від любої пічки, дворніків
    5)газовий лічильник забракований газовим
    7) газовий пальник із котла, колонки


    Це все є, як передати ?
     
  5. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    Дякую за бажання допомогти і наперед вдячний! Я відправив вам особисте повідомлення, обсудимо там.
     
  6. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    ЕвгенийЦим, а до чого тут плынту?
     
  7. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    А продать надо.
     
  8. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    а, ну тоді таки так.
     
  9. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.848
    Симпатії:
    1.987
    Адреса:
    Черкассы
    Всё классно описано - доступно.
    Но у газа есть огромный + , его не надо хранить нигде дома под навесом или в сарае чтоб не промок (а чтоб навес сделать тоже надо деньги тратить), не надо платить за его транспортировку (уже включено в тариф), отлично поддаётся регулировке в устройствах. И ещё все другие вышеописаные материалы кроме

    надо гдето сохранять что крадёт место и время , а времени тоже немало идёт на загрузки/разгрузки котлов и перетаскивание к котлам . А время это тоже как не крути деньги.
    Вобщем газ не только дешевле а и удобнее , неудобным его делает только то что он расссейский.
     
    чарнівіц подобається це.
  10. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    bogdansv, ну газ ясенпень зручніше. но вихід наша шукать, а щоб його знайти ото вам мій розрахунок.
     

Поділитися цією сторінкою