Опалення глинобитної хатки на дерев’яному каркасі площею 54 м2

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем glinum, 26 вер 2013.

  1. glinum

    glinum Новачок

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Немирівський р-н
    Всім доброго здоров'я!
    Шукаю поради знаючих людей. Є хатка загальною площею приблизно 54м2 для постійного проживання. Сусіди кажуть, що побудована ще до революції. Глинобит на дерев'яному каркасі, товщина стін 30см. Грубой опалюються тільки дві кімнати. Хочеться опалювати всю хату. Ось зробив набросок плану
    [​IMG]

    Вікна всі однакового розміру, на два скла. Санвузол зробив цього літа, гіпсокартонні перегородки. В хату заведена вода від скважини.
    Яке порадите зробити опалення? Газу в селі немає. Толкових майстрів в радіусі 80км також, тобто робити доведеться самому. Розглядаю варіанти опалення - електричне, водяне, повітряне. Вартість системи і її обслуговування треба мінімізувати.
    Зробив розрахунок тепловтрат тут, вийшло 7.1 кВт загалом і 132Вт/м2. На наступний сезон планую зовнішнє утеплення стін і нові вікна.

    Електричне здається саме простіше - поставив конвектори в кожній кімнаті і на цьому все, тільки за електрику платити доведеться дуже багато.

    Водяне і повітряне дорожче і складніше зробити, але потім нічого не треба платити, бо дрова є в необмеженій кількості. Різати, колоти, носити для мене не проблема.
    Під повітрянним опаленням я маю на увазі якийсь булер'ян з можливістю розведення повітря по кімнатам.

    Але я всеж таки схиляюсь у бік ТТ котла. Тільки тут у мене виникає декілька питань, бо я ніколи з цим не стикався.
    1) Вибір котла. Я думаю 10-12кВт мені має вистачити. Дивлюсь котли українських виробників, ціна до 3000грн типу Корді, Клівер і т.п. На скільки вони надійні? Ну і взагалі чи є сенс з ними зв'язуватись? Чи може знайти майстра, щоб зварив котел зі сталі 6мм? Хоча не факт, що він буде потім нормально працювати...
    2) Теплоакумулятор. Чи потрібен він у моєму випадку? Який об'єм, як краще зробити? Читав тут на форумі про ТА, якось все дуже складно здалося...
    2) Схема руху води. На плані я показав де хочу поставити котел, в принципі це єдине місце де його реально можна поставити. Якщо тягнути труби по всьому периметру хати, то як обминати вхідні двері?
    3) Які поставити радіатори? З метою зменшення витрат я думав про б/у чавунні батареї - 19грн за секцію, дешевше не придумати. Тільки треба їх якось чистити мабуть з середини? І скільки секцій? По 8 у кожній кімнаті нормально?
    4) Котел сам по собі випромінює тепло у приміщення де стоїть? Чи треба поставити кілька секцій щоб було тепло у майстерні?
    5) Труби. Який треба діаметр? Пластикові підійдуть? Бо варити нема можливості.
    6) Насос. Система швидче за все буде примусового типу. Правильно? Просто звичайний циркуляційний насос і вперед, так?
    7) Чи можливо буде поэднати опалення i гаряче водопосточання? Як?
    Буду вдячний за ваші відповіді.
     
  2. Илья Гут

    Илья Гут Прораб

    Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.
    Мені , на сьогодні, більше подобається електричне опалення з застосуванням тритарифного обліку і водяного ТА. ТТ я би теж поставив, в якості резервного. Котли я би поставив на кухні. Можно розглянути опалення повітряним ТН з вітальні( зараз появилося багато моделей інверторних кондиціонерів до 1000у.о.), плюс у відсутності труб, батарей і т.п., між кімнатами можно поставити тільки вентилятори.
    Розрахунок постійного опалення, на мій погляд, слід провести після реконструкції (я би ліквідував північну частину вікон і збільшив вітальню за рахунок кухні) і утеплення будинку. Достатньо би було 2.5-3 кВт тепла, або і менше, а цей сезон можно прожити і з існуючою грубою. А взагалі, відкривається широке поле для творчості.
     
    Энки подобається це.
  3. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    В даному випадку я б рекомендував ТТ котел, оскільки в технічному завданні вказано, що дрова є в необмеженій кількості.
     
  4. vlad.kov

    vlad.kov Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    66
    Адреса:
    Марківка
    На таку площу якщо котел на дровах, то тільки з ТА.
     
  5. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    glinum, 1wtd2.JPG

    Поліпропіленом вести - необхідно мати досвід прокладки. МП потребує тільки акуратності зачистки труб і збірки. Опресовується на відмінно без навиків.
    Термостати на радіаторах можете поставити. Радіатори - радянські чавунні, чим більше секцій - тим краще. Відсічні крани на гілки - обов'язково поставити (я не деталював схеми, тільки план розводки)

    ТП котел - бажано з акумулятором, або не завантажувати його максимально, слідкувати за температурою в системі.
    Тепловий акумулятор - найкращий варіант для ТПкотла.
    --- добавлено: 27 сен 2013 в 08:21 ---
    зробіть у всіх кімнатах теплі підлоги.
     
    Andrii_M подобається це.
  6. glinum

    glinum Новачок

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Немирівський р-н
    Дякую за відповіді!
    Voyutichi, дякую за схему, тільки я не розумію як вода буде рухатись від котла у двох різних напрямках... Можете пояснити?

    Тепла підлога у холодній кімнаті вже була. Я її зняв перед тим як робити санвузол. Було 12м2 плівки SkySun, на температуру в кімнаті вона ніяк не впливала. Єдине - на ній було дуже класно спати, поклавши матрас прямо на підлогу. У кімнаті +13С, а спиш як на пляжі :)))

    Котла 10-12кВт вистачить? І тоді ТА має буди 500-600л, правильно? Бо пишуть, що грубо потрібно 50л на 1кВт. Трохи подивився по інтернетах, самий дешевий ТА на 500л - 6000грн, тобто це найдорожчий елемент у системі виходить... А все разом мабуть і в 10т.грн не вкладеться. Треба думати.

    Мені ще одна думка не дає спокою - груба виробляє забагато надлишкового тепла, чи можна його якось перенаправити у холодну кімнату? Минулої зими приковиряв у стіні дирку і поставив у неї вентилятор, але особливого ефекту не помітив. Може треба якось гофру прокласти на 150мм, чи щось подібне?
     
  7. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
  8. Leon26

    Leon26 Майстер

    Повідомлення:
    61
    Симпатії:
    33
    Адреса:
    м.Миколаїв
    Попробуйте вписать ТА в интерьер, если позволит конструкция стен, то его очень удачно можно разместить в центре дома, чтоб он отапливал все помешения (кроме с/у). Сложного в ТА ничего нет, просто бак максимально большого объёма, сваренный из листового металла. Себе бы я для данного случая сделал размером 2,5 х 1,25 х 0,625, получается почти 2 куба - не плохоёй объём. При подключении его к ТП котлу нужно проложить хорошие диаметры труб (1,5-2"), обязательно сталью, с возможностью естественной циркуляции. А из ТА, если появится необходимость, можно насосом гнать в любые точки по пластиковым трубам.
     
    Энки подобається це.
  9. vlad.kov

    vlad.kov Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    66
    Адреса:
    Марківка
    А ще краще 2,5 х 1,25 х 0,83 вийде 2,5 куба. Для цього потрібно 4 листа металу 2,5 х 1,2,5 бажано 4 мм.
     
  10. Ahfyrtyintqy

    Ahfyrtyintqy Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.408
    Симпатії:
    1.872
    Адреса:
    Украина не Киев
    В спальне можно каминчик поставить, нужная вещь даже для теплого сезона. Тем более, что "дров не меряно"?!!Он бы задней стенкой и витальню грел бы. При таком метраже хатки-камина на спальню было бы достаточно. А отопление-котел и батареи можно своим порядком делать. Тем более вместо грубы камин-запросто.
     

Поділитися цією сторінкою