Утеплення каркасних споруд чи даху будинку пінопластом

Тема у розділі 'Звукоизоляция и теплоизоляция', створена користувачем Владимир2408, 28 лют 2013.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 18 кві 2013.
  1. Так

    50,0%
  2. Ні

    50,0%
  1. Владимир2408

    Владимир2408 Майстер

    Повідомлення:
    59
    Симпатії:
    48
    Адреса:
    Киевская обл.
    Доброго дня всім форумчанам.
    Зробивши перебудову даху з метою облаштування там кількох кімнат, дійшов до стадії утеплення даху та фронтонів. Вибір матеріала утеплювача та відповідного способу укладки викликала певні труднощі через різноманіття пропозицій. При порівнянні м'яких утеплювачів (ват) всіх видів та пінопласту останній, на думку більшості експертів, має безліч переваг та два суттєвих недоліки: горить та погано стискається. Трохи далі спробую спростувати обидва, а зараз ближче до суті роботи:
    1.JPG
    В якості утеплювача використано ПСБ-С15 100 мм., і не тільки тому, що він найдешевший, але й найкраще стискається. Суть методу полягає в тому, що лист вирізається трохи більший (1 см) відстані між стропилами чи стійками, між якими він має розташуватися, та вставляється так:
    2.JPG
    Бити потрібно не сильно та рівномірно вздовж краю листа. Наступний лист фіксується аналогічно з щілиною між листами 5-10 мм (для зручності укладання), яка прибирається "по нашому" - за допомогою молотка :mltk:
    3.JPG
    Листи достатньо стиснуті між собою, коли прогинаючи один з них по центру лінії стику видно, що він прогинається разом з сусіднім як єдине ціле. Не слід бити сильно та надто близько до краю листа - кілька прольотів я "в прольоті" - довелося запінювати щілини(((.
    4.JPG
    Для такого способу укладки важливо "рівнесенько-гладесенько" порізати листи в необхідний розмір. Для цього зробив примітивну "різалку".
    5.JPG Складається з двох меблевих направляючих, перемички між ними, підпружиненої ніхромової струни (шматок спіралі від старого тепловентилятора в даному випадку), блока живлення (або просто понижуючого трансформатора) та вимикача. Параметри блока живлення залежать від товщини та довжини струни. У мене - 36 В, 6 А блок невідомого походження, куплено на радіоринку за 50 грн. (Напруга та струм були попередньо підібрані).
    Ріжеться так:
    6.JPG При натисканні на кнопку "Живлення" струна розігрівається та опускається під вагою перемички між направляючими та власної ваги направляючих.
    7.JPG 8.JPG 9.JPG
    Маємо рівну гладку лінію різу. Кутник з останнього фото-для стику листів під 45 (вертикаль/похила площина/стеля) для зменшення витрат піни. Таким способом було теплено простір між стропилами до рівня стелі кімнат на ньому, саму стелю та фронтони. Далі - паробарєр, обрешітка, гіпсокартон (чи OSB - ще не вирішив остаточно). Отже, пінопластом можна швидко та щільно утеплювати елементи каркасних конструкцій та дахів, руйнуючи твердження, що між ним та стінками будуть щілини, бо він не стискається так, як вата. Зате пінопласт набагато легший, швидко ріжеться, практично не насичується вологою, тримається за рахунок власної жорсткості, не осувається, не пилить, довговічний. Лишився один мінус - горючий. Однак хочу навести приклад: трохи обрізків, що лишилися, закинув до пічки (типу Бубафоня, опалюю нею гараж) приблизно третину, решта-дрова. Пічку розпалював заново тричі, допалив з горем навпіл і більше до дрів підмішувати пінопласт ПСБ-С не буду. Пінопласт нормальної якості з достатньою кількістю антипірену (речовини, що при нагріванні виділяє СО2, який придушує горіння) не тільки важко запалити, але-й при слабкому джерелі загоряння спрацює як вогнегасник. Ну а коли вже джерело полум`я виникло досить потужне, то купка негорючої базальтової вати на попелищі - мала радість. Та краще взагалі нічого не палити та виконувати вимоги ПУЄ для електрики - і не буде проблем. Щиро вдячний всім, хто таки дочитав мій "мемуар", чекаю питань, схвалення, критики чи інших реакцій.
     
    Маляр Серега, Lerk@, taraspd та 12 іншим подобається це.
  2. Владимир2408

    Владимир2408 Майстер

    Повідомлення:
    59
    Симпатії:
    48
    Адреса:
    Киевская обл.
    Пропустив пояснення - листи вставляються між стійками за допомогою широкого шпателя за принципом, як ми взуваємо черевики за допомогою "лопатки для взуття".
     
    Staratel подобається це.
  3. professional_group

    professional_group Майстер

    Повідомлення:
    200
    Симпатії:
    79
    Адреса:
    Донецк
    видать листика рядом не было))
     
  4. Владимир2408

    Владимир2408 Майстер

    Повідомлення:
    59
    Симпатії:
    48
    Адреса:
    Киевская обл.
    Таки да- там пока только доски, гвозди, пенопласт. Думал выдуть пеной, но "зажал", и так расход довольно большой (непрямые углы, технические лючки и т.п.), пришлось искать маркер).
     
  5. woltron

    woltron Майстер

    Повідомлення:
    173
    Симпатії:
    48
    единственный и существенный минус утепления пенопластом это -МЫШИ, если они у вас есть, или есть намек на их присутствие то они быстро облюбуют то, что вы утеплили, и прогрызут там целые многоэтажные квартиры. С ватой такого не будет - сдохнет после того, как впервые набъет себе ею желудок.
     
    Игорь Домб та Владимир2408 подобається це.
  6. Владимир2408

    Владимир2408 Майстер

    Повідомлення:
    59
    Симпатії:
    48
    Адреса:
    Киевская обл.
    Согласен насчет мышей. Если имеется возможность доступа мышей к пенопласту-его надо защищать от них либо избавляться. В моем случае мыши могут добраться до пенопласта снаружи здания 3 м. вверх по короеду, прогрызть вагонку и забраться между пенопластом и металлочерепицей крыши. Теоретически-возможно.
     
  7. Дмитрий Изоват

    Дмитрий Изоват Майстер

    Повідомлення:
    138
    Симпатії:
    47
    Адреса:
    Житомир-Киев-Днепр
    Владимир, Вы плохо знаете мышей!:) То, что мы думаем про теорию их передвижения в пространстве, они уже давно ее используют на практике. Касательно пенопласта на мансарде хочу сказать, что ППС не является звукопоглащаемой плитой, соответственно, применив в кровельной системе, должны быть готовы к резонации звука. Особенно в грозу с градом, не оставляйте детей на верху. Второе, не очень хорошее качество, это то, что при нагревании кровли в летнюю пору, будете дышать стиролами. Плюс, если уложили толщину ППС меньше 200 мм. - потратили время и деньги зря(то что касается теплотехники)
     
    andrij64 та lslav12345 подобається це.
  8. Nutrija

    Nutrija Майстер

    Повідомлення:
    191
    Симпатії:
    61
    Адреса:
    Львов
    Сумнівний мінус. Миші не їдять пінопласту, вони просто роблять в ньому нори, так само як і в мінваті і навіть у скловаті.
     
    моховичок та Владимир2408 подобається це.
  9. woltron

    woltron Майстер

    Повідомлення:
    173
    Симпатії:
    48
    что этим вы имели ввиду? то что и вату они едят с удовольствием?

    попытка рекламы защитана. Мы то знаем, что такое пенопласт и что такое вата и куда их нужно мостить
    --- добавлено: 8 окт 2013 в 18:47 ---
    а где я написал что едят, суть дела не меняет

    читайте внимательно, в стекловате их существование сомнительно
     
  10. Владимир2408

    Владимир2408 Майстер

    Повідомлення:
    59
    Симпатії:
    48
    Адреса:
    Киевская обл.
    Звукоизоляцию успешно выполняет гипсокартон 2х12мм, под которым слой паробарьера (чтоб меньше дышать стиролами). Насчет теплотехники - по факту пирог такой:металочерепица-гидробарьер-воздух-пенопласт 100 мм между стропилами-пенопласт 50 мм (между продольным брусом 50х50)-паробарьер-профиль 60х30-ЛГК 2х12 мм. Эта зима будет первой полноценно обитаемой, летом дискомфорта ни от шума, ни от жары, ни от посторонних запахов замечено не было. Насчет мышей-если появятся, поставлю ультразвуковой отпугиватель-поможет, надеюсь.
     

Поділитися цією сторінкою