Схема опалення теплою підлогою на 2 котли

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем dmode, 8 сер 2013.

  1. dmode

    dmode Майстер

    Повідомлення:
    196
    Симпатії:
    11
    на підставі наявних на форумі схем пробую розібратися якої має бути система опалення, та намалював чорновик своєї схеми.
    Допоможіть розібратись з опаленням, порадьте будьласка що треба змінити, додати так аби схема правильно та ефективно працювала.

    Що хочу отримати від системи:
    Опалення тільки теплою підлогою. 2 поверхи по 100м на поверх, в системі близько 950 м.п. труби 18х2, в них близько 150л. теплоносія.
    2 котла, газовий 24кв та електричний 21кв, автоматичний перехід на електрокотел при відключенні газового. Накопичувач гарячої води літрів на 300, циркуляція гарячого водопостачання.

    Буду вдячний за відповіді на наступні питання:
    - чи потрібна в моєму випадку гідрострілка?
    - як робиться автоматичний перехід системи на опалення електрокотлом при відключенні газового, та відключення електричного при включенні газового?
    - якщо в газовому котлі є вихід на накопичувач, то зв'язці з двома котлами він не буде використовуватись?

    Також порадьте будь-ласка як правильно розмістити обладнання в паливній, що куди пересунути (картинки в прикріпленні). Чи можна робити обвязку за накопичувачем та пральною машиною, чи обв'язку краще нічим не закривати та розмістити пралку в іншому місці? Чи варто розміщувати накопичувач під настінним котлом?

    shema1.jpg kotelnia2.jpg kotelnia3.jpg
     
  2. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Для чего она Вам?

    По температуре. То есть, какое-то время будут работать вместе.

    Это на накопитель? Это не проточный?

    Из под окон уберите всё и радиатор повесьте.

    Размещайте так, чтоб можно было обслужить, снять-унести-занести. Чтоб хотя бы рукой с ключом можно было залезть.
    Это в накопителе и правда два змеевика будет, или просто картинка такая?
    А почему такой выбор? Газ и эл-во?
     
    dmode подобається це.
  3. dmode

    dmode Майстер

    Повідомлення:
    196
    Симпатії:
    11
    так і я поки не розумію наскільки вона необхідна, тому і питаю чи вона потрібна. Читав що гідрострілка врівноважує систему, і котли і насоси живуть довше. В даному випадку за основу використав схему іншого учасника форуму, в нього там була гідрострілка

    а можете детальніше описати логіку роботи? як 2 котли будуть знати кому з них відключись першим, в момент коли вони працюють одночасно?

    ну може не правильно назвав, це "бойлер косвенного нагрева", а котел одноконтурний, але має вихід на бойлер, бо має трьохходовий клапан вбудований

    так вже на етапі фундаменту закладена тепла підлога (ушп). Тому в радіаторі нема потреби, я думав навпаки якесь обладнання під вікнами розмістити, а в рівні підвіконня зробити стіл (робочу поверхню) на всю ширину стіни

    поки картинка така, але можливо другий теплообмінник і не завадив би в майбутньому, :)

    не хочу поки з твердопаливним возитись, а по вулиці є газ, електрокіловати теж. Поки будинок не здам в експлоатацію газ не пустять, відповідно до цього моменту треба буде топити електрикою. А на майбутньє, після газу, електрика буде резервним варіантом
     
  4. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    під вікном потрібно додаткове джерело тепла, адже його теплоопір до 10 разів менший від теплоопору стіни, пара з приміщення буде конденсуватись на холодному склі.

    Рушникосушки повинні бути з нержавійки, хорошої нержавійки.

    Гідрострілка потрібна.
     
    dmode подобається це.
  5. dmode

    dmode Майстер

    Повідомлення:
    196
    Симпатії:
    11
    такої ж думки виробник - вичитав в інструкції до котла наступну умову:
    manual.png
     
  6. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    На котором температуру ниже поставите, тот отключится первый. :)

    От окон сквозняки. Под окнами нужны радиаторы. По северной стороне по-мощнее. У Вас же не "лисья нора", и не на лазурном берегу.

    Инструкцию Вашего Бакси ещё не читал. Это в нём есть функция повышенной подачи на зарядку бойлера? Если да, то я бы ей воспользовался в полной мере. Заряжал бы бойлер мимо трёх-ходового с приоритетом перед отоплением.
    И я бы не рекомендовал Вам монтировать два котла в тройник, именно так, как нарисовано на схеме. В тройнике с потоками навстречу, чёрти-что происходит, с этими потоками.

    Имеем систему отопления. Техническую систему. Система есть совокупность элементов-узлов и связей между ними. Каждый узел тех системы решает определённую тех задачу. Суть каждой тех задачи есть противоречие. То-есть, задача каждого узла - разрешение технического противоречия. Например:
    • Нам холодно, а мы хотим чтоб было тепло. Решение: берём генератор тепла.
    • Тепло есть в генераторе, а мы хотим его в комнате. Решение: берём теплообменник, принадлежащий комнате.
    • Теплообменник и генератор отделены в пространстве. Решение: транспортируем теплоноситель по трубопроводу. Насосом.
    • Из генератора приходит мало воды но горячей, а нам в теплообменнике надо побольше, но попрохладней. Решение: берём смесительный узел.
    • ...........
    • И. т. д.
    Voyutichi, какие и сколько гидрострелка разрешает противоречий, в этой системе, и каких и сколько порождает?
    dmode, зачем Вам два смесительных узла тёплых полов?
    --- добавлено: 9 авг 2013 в 00:44 ---
    У Вас нет дополнительного насоса, и он Вам не нужен.
    Пресостат - элемент защиты: " Если питание на насос подано, но он не создаёт давление выше уставки( какого-то минимального), значит что-то не так ( кто-то кран, например, закрыл, или залип подшипник), и необходимо снять напряжение с насоса, перекрыть газ, подать сигнал.."
    У Вас нет насоса, который бы стал отсасывать с напорного патрубка котлового насоса. Вы инструкцию не нарушаете. Для соблюдения этого пункта "гидравлический разделитель" Вам не нужен.
     
    dmode подобається це.
  7. dmode

    dmode Майстер

    Повідомлення:
    196
    Симпатії:
    11
    ось що написано в інструкції, можливість підключення бойлера є, але датчик приорітету є додатковою опцією
    manual2.png

    - поясніть будьласка яка логіка роботи газового котла з цим датчиком?
    - якщо цей датчик встановити в газовий котел, і відповідно бойлер буде підключено до газового, то як буде грітись вода коли газовий котел відключиться?

    А насос в електрокотлі, а насоси на кожному колекторі теплої підлоги? якщо так написано в інструкції, то для того щоб не давати приводу сервісу відмовити в гарантії можливо краще виконати рекомендацію виробника та встановити гідрострілку... ну такий юридичний підхід :)

    так вона, на мій дилетантський погляд, здається більш гнучкою, в кожній системі можна ганяти воду з різною швидкістю якщо така потреба буде.

    а як рекомендуєте зробити?

    Энки, я дуже вдячний Вам за активність у моїх темах. що допомагає розбиратись, але Ви задаєте питання так - ніби я спеціаліст, а я поки повний профан в цьому, буду Вам ще більш вдячний якщо одразу аргументовано викладете свою думку чи рекомендації щодо правильності чи не правильності конкретного рішення стосовно мого випадку.
     
  8. dmode

    dmode Майстер

    Повідомлення:
    196
    Симпатії:
    11
    якщо вірити єврогласу, а в мене його скло, то мій склопакет 4i-16ar-4-16ar-4i має u-wert = 0,63 W/m²K, а моя стіна з газоблоку 375 мм має u-wert = 0,3 W/m²K, тобто різниця 2 рази.
    При такому коэфіцієнті u-wert, при температурі на вулиці -25 і 20 всередині приміщення, температура внутрішньої поверхні скла складе 16 градусів, і конденсату не повинно бути, ящо вірити що точка роси нижче 9 градусів при внутрішній вологості 50%.
     
  9. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Энки, ви самі вказали проблему:

    гідростілка дозволяє уникнути взаємовливу опалювальних контурів. Тобто створює умови роботи для кожного контура такі, що він "не бачить" сусідніх, працює ніби один в парі з котлом.
     
    dmode подобається це.
  10. dmode

    dmode Майстер

    Повідомлення:
    196
    Симпатії:
    11
    в світлі дискусії по гідрострілці, та недоліків рішення з зутрічними потоками в трійнику, чи правильний я роблю висновок, що краще подачу з кожного котла вивести в гідрострілку, а бойлер підключити від гідрострілки (+ше один насос)?
     

Поділитися цією сторінкою