Електрика в ванній

Тема у розділі 'Электрика и освещение', створена користувачем vitalijmobi, 4 лют 2013.

  1. vitalijmobi

    vitalijmobi Майстер

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    61
    Адреса:
    Львів
    Ванна кімната для багатьох з нас - саме улюблене місце в квартирі, яке міцно асоціюється з комфортом і безпекою.

    Тут можна прийняти ранковий підбадьорливий душ, помокнути в гарячій ванні після тяжкого трудового дня, а також переробити десятки інших корисних і приємних процедур.

    Однак саме тут зустрічаються разом два найбільш серйозних джерела небезпеки в сучасному житлі. Зрозуміло, ми говоримо про воду і електрику! На жаль, час від часу ці приручені людиною стихії вириваються на свободу і завдають чимало неприємностей, особливо коли починають діяти спільно. Протікання, потопи, короткі замикання, псування дорогих побутових приладів і навіть пожежі - от можливі наслідки їх «витівок».

    Все сказане зовсім не означає, що потрібно повісити на двері ванної великий замок і заборонити домочадцям входити в це «страшне і повне небезпек місце». Краще давайте розберемося, як можна захистити себе і своїх дітей від напастей, що підстерігають в цьому воістину незамінному приміщенні.
    Електрика - це серйозно!

    Зі шкільної лави ми знаємо, що електричні прилади краще тримати подалі від води. Але феном або електробритвою ми все-таки воліємо користуватися саме у ванній. Та й пральні машини або електричні водонагрівачі найчастіше встановлюють саме там. В результаті ми опиняємося в делікатній ситуації, коли будь-яке пошкодження проводки або випадково спрямований не в ту сторону струмінь душу можуть стати причиною враження електричним струмом.

    Що потрібно зробити, щоб цього ніколи не сталося?
    По-перше, все освітлення, розетки і електроприлади у ванній кімнаті повинні бути правильно заземлені. В індивідуальних будинках для цього роблять спеціальний заземлюючий контур, а в міській квартирі захисне заземлення прокладається від корпуса поверхового електрощитка, причому повинен використовуватися мідний трьохпровідний кабель (фазовий провідник, нульовий і захисний) з подвійною ізоляцією з ПВХ.

    По-друге, згідно з «Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів», у ванній кімнаті повинна застосовуватися тільки прихована електропроводка. Не допускається прокладка проводів з металевими оболонками, в металевих трубах і металевих рукавах. Крім того, всі розетки повинні бути із захисними шторками або щитками.

    По-третє, крайнє рекомендується установка так званого пристрою захисного відключення (УЗО). Його основне завдання - захист людини від ураження електричним струмом і від виникнення пожежі, викликаних витоком струму, коротким замиканням або відсутністю заземлення. Цей пристрій відключає електроживлення приладів у випадку пробою ізоляції або при дотику людини до струмопровідних жил, причому робить це всього за 20-30 мілісекунд - за той час, поки електричний струм не встиг завдати шкоди людині.

    Зазвичай захисні пристрої типу УЗО встановлюють в розподільній шафі квартири. Але якщо з тих чи інших причин цього зробити не виходить, то можна прямо у ванній змонтувати електророзетку з вбудованим УЗО (наприклад, виробництва компаній ABB або Schneider Electric).



    Також деякими виробниками випускається побутова техніка з УЗО (ПЗВ), вбудованим в вилку. Це дуже зручно, особливо в старих будинках, де у мешканців немає впевненості в справності заземлення та проводки. Наприклад, такий захист є в новій лінійці накопичувальних електричних водонагрівачів ABS PRO, що випускаються компанією ARISTON.

    31111-1.jpg
    Ні іскри, ні краплі

    Коли вже мова зайшла про електричні водонагрівачі, відзначимо, що сучасні моделі мають кілька ступенів надійності. Крім обов'язкового заземлення та наявності УЗО, в таких новинках, як ABS PRO ECO виробництва ARISTON, застосовується активний електрична захист. Вона забезпечує повне відключення живлення приладу при нагріванні води до встановленої температури. При цьому електронні компоненти включені в мережу водонагрівача повністю захищені від стрибків напруги, нерідких у вітчизняних електромережах. Важливим елементом безпеки є і блокування включення приладу при відсутності води в баці - водонагрівач без цієї системи буде попросту небезпечний в експлуатації!

    До речі, за міжнародними стандартами, електричні прилади повинні маркуватися за рівнем захисту від води. Відповідно до класифікації IP (International Protection) вищий (5) рівень мають прилади, повністю захищені навіть від спрямованих струменів води. Для ванної кімнати це відповідний рівень захисту. Звичайно, ніякої розсудлива людина не буде спеціально поливати електронагрівач струменем з душу, але ж від випадковостей ніхто не застрахований, вірно?

    Все сказане повною мірою відноситься і до пральним машинам. З одним лише нюансом - для них вище ризик протікання: наприклад, через негерметичність гнучкого шланга.

    У 90-х роках минулого століття інженери компанії Bosch розробили просте і ефективне технічне рішення, яке попереджає протікання - систему AquaStop, яка зараз в тих чи інших варіаціях зустрічається в пральних машинках практично всіх провідних виробників.

    Основний вузол системи AquaStop - шланг подачі води, розрахований на тиск в 70 бар (що в 7 разів перевищує максимально допустимий тиск в побутовому трубопроводі). На ньому встановлений вентиль безпеки з електромагнітним клапаном. Саме цей вузол перекриває воду в момент виникнення протікання.

    Якщо шланг продірявився, вода стікатиме в спеціальний піддон в нижній частині пральної машини. А при появі води в піддоні спрацює мікровимикач, що дає команду закрити аварійний клапан. Він закриється і в тому випадку, якщо почне підтікати робочий бак, а також, якщо пошкоджений один з трубопроводів машини.

    Отже, ваш девіз при обладнанні ванної кімнати - «Безпеки багато не буває»! Кожна з розглянутих нами заходів стане гарною гарантією від неприємностей. Але реалізовані в комплексі, вони будуть непомітно і надійно берегти вас і ваших домочадців, поки ви будете безтурботно купатися, чистити зуби або прати білизну.
     
  2. elalex

    elalex Майстер

    Повідомлення:
    296
    Симпатії:
    70
    Адреса:
    Киев
    Интересно, какая степень защиты от воды у них? Неужели не меньше IP44?
    Не рекомендуется, а обязательно
    Высший не 5, а 8 (полное длительное погружение на глубину более 1м).
     

Поділитися цією сторінкою