Вибір проводу для квартири

Тема у розділі 'Электрика и освещение', створена користувачем vitalijmobi, 4 лют 2013.

  1. vitalijmobi

    vitalijmobi Майстер

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    61
    Адреса:
    Львів
    Головне, на що треба звернути увагу, вибираючи електропровід - матеріал виготовлення жил - мідь або алюміній. Алюмінієві дроти, хоча й коштують дешевше мідних, але вони відстають від других за кількома параметрами:
    1. Значно менша електропровідність в порівнянні з мідними дротами;

    2. Більш швидке окислення;
    3. Менша гнучкість, тобто висока крихкість, що часто призводить до поломки алюмінієвого проводу після декількох підєднаннь до клем електроприладів;
    4. І згідно з пунктом вище, менший термін служби алюмінієвого проводу.
    Враховуючи вищесказане, кращий вибір, якщо Ви не обмежені зовсім вже сильно в засобах - мідь.
    Тому приймаємо, матеріалу проводу обраного Вами для електропроводки - мідь. Це найкраще рішення для пристрою силової домашньої електричної мережі. Крок номер два, вибір перетину електропроводу.
    Для монтажу внутрішньої силової електричної мережі квартири або приватного будинку рекомендується застосовувати проводи перетином:
    4-6 кв.мм - для магістрального підключення загального електроавтомата від під'їзної магістралі чи спуску зі стовпа в приватний будинок;
    2,5 кв.мм - для розводки силової електричної мережі в приміщеннях квартири або будинку;
    1,5 кв.мм - для розводки мережі освітлення в приміщеннях квартири або приватного долма.
    4 кв.мм для електропроводки для кухні


    Важливо! Рекомендується завжди вибирати трижильний кабель з окремим проводом захисного заземлення. У тому випадку, якщо будинок старий і поверхових щитових відсутній окремий заземлюючий провідник, можна зробити заземлення на армуючу металеву сітку залізобетонних конструкцій будинку. Армуюча сітка залізобетонних конструкцій, повинна бути зварена між собою через заставні в залізобетонних плитах і заземлена. Використання заземлених електроприладів у ванну в рази знижує небезпеку ураження електричним струмом.
    Важливо! Вам можуть дати пораду, виконати заземлення (занулення) з'єднавши заземлюючий провідник з нульовим проводом електричної мережі. Категорично не можна цього робити. Якщо у Вас в будинку (квартирі) чомусь пропаде «нуль», корпуси вашого «заземленого» обладнання опиняться під електричною напругою, а це вкрай небезпечно для життя. Те ж саме станеться, якщо хто небудь при перемиканні на загальному щиті, поміняє місцями «нуль» і «фазу».

    Настав час обрати марку кабелю. Нижче описані марки кабелю, найчастіше застосовуються при влаштуванні домових електромереж:
    3117-1.jpg

    ВВГ-електричний силовий кабель, з однодротяна мідними жилами, ПВХ ізоляцією і зовнішньої захисної ПВХ оболонкою. Буває круглої і (або) плоскої форми, відмінно укладається в кабельні канали та штроби, компактніше електропроводу марки NYM. Є різновид марки кабелю з негорючою ізоляційної і захисною оболонкою ВВГнг. Це кабель є пожежобезпечним, так як має добавки в ізоляції і захисній оболонці, що перешкоджають їх горінню, і тому його застосування значно підвищує електробезпечність Вашого будинку. Кабель ВВГ можна використовувати для пристрою електричної силової мережі в сухих і вологих приміщеннях. Має відмінне співвідношення - ціна / якість, хороший вибір для влаштування силової електропроводки житлових приміщень в квартирі та приватному будинку.

    3117-2.jpg

    NYM (нум) - складається з однодротяних мідних жил, ізоляцією із ПВХ і двох захисних оболонок:
    екструдованої крейдяної гуми, що володіє пожежобезпечними властивостями;
    ПВХ захисна оболонка.
    Відносно м'який кабель, круглої форми, відмінно обробляється і простий у монтажі.

    3117-3.jpg

    ПВС - кабель гнучкий, круглої форми, виготовлений з відпалених мідних багатодротяна жив, ізоляція і захисна оболонка з ПВХ. Дволі гнучкий, тому в основному експлуатується, як кабель для підключення електроприймачів. В якості проводу силовї електропроводки використовується рідко. Експлуатація та монтаж здійснюється в діапазоні температур -15 ° С - +40 ° С навколишнього середовища.

    3117-4.jpg

    ПУНП / ПБПП - по технічним характеристикам схожий на ВВГ, кладається з однодротяна мідних жил, має ізоляцію і захисну оболонку з ПВХ, але тонше, ніж у проводи марки ВВГ, тому трохи дешевше. У зв'язку з останньою причиною, часто використовується при монтажі силових електромереж житлових приміщень.
     
    UAShumaher подобається це.
  2. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.885
    Симпатії:
    82.186

    Это единственное решение. Провода и кабели с алюминиевыми жилами сечением менее 16 мм2 - не допускаются к прокладке в жилых помещениях.



    Ввод от воздушной линии выполняется только проводом СИП (сечение алюминиевых жил - от 16 мм2).



    Неверно. Используется кабели/провода с сечением 2,5 мм2. Обычно 2 и более линий. 4 мм2 и выше используются только для подключения стационарной электроплиты или водонагревателя.

    Неверно. Ноль и заземление в системе TN-C-S обязательно соединяются на главной заземляющей шине в щитке дома. Не допускается объединение только в квартирах (в домах с двух- или четырёхпроводной распределительной сетью) и в системе заземления ТТ.



    ПВС - гибкий провод, недопустим к стационарной прокладке.
    ПУНП и пр. - применяется только во временных осветительных сетях (на стройплощадках). В электропроводках зданий не применяется из-за высокой пожароопасности (сопротивление медной жилы почти как у алюминиевой, некачественная изоляция).
     
    1 людині також подобається це.
  3. elalex

    elalex Майстер

    Повідомлення:
    296
    Симпатії:
    70
    Адреса:
    Киев
    Нормально горит
     
  4. Abrikos

    Abrikos Прораб

    Повідомлення:
    188
    Симпатії:
    250
    Адреса:
    Харьков
    Зануление опасно, использование в двухпроводной сети приборов требующих заземления еще опасней, а установка УЗО в двухпроводной сети не является мерой безопасности эквивалентной розетке с защитным контактом.
    Тупик.
    А может запретить использование таких приборов в старых домах? Думаю, что торговая мафия этого не допустит.
    Про декларацию ООН не понял - к чему эта ссылка? Среди юристов на Западе негласно считается, что это чисто пропагандистский документ и один из инструментов идеологической войны. В США и Канаде в серьезных судебных процессах связанных с правами личности ссылки на эту декларацию 1948 года по умолчанию считаются неуместными.
     
  5. ua209

    ua209 Новачок

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Кривой Рог
    sanykrimea, Добрый вечер. прошу помощи. Подскажите чайнику. счетчик будут ставить снаружи дома. купил сварочник инверторный на 180А. мощность макс.4.9 кВА. Хочу протянуть кабель стационарный от счетчика к розетке в гараж. отдельно не задействовать дом. эл.проводку. кабель будет проходить по чердаку дома. часть на улице. чердаку летней кухне и в гараж. общая длина 42м. Подскажите какой марки кабель взять может ВВГ 2х2.5 мм2 или 2х4мм2 медный и еще советуют поставить два автомата по 25А на фазу и О. Зарание благодарю за ответ. Олег.

     

Поділитися цією сторінкою