Проектуйте теплий будинок

Тема у розділі 'Строительство дома - общие вопросы', створена користувачем семен, 11 гру 2012.

  1. семен

    семен Майстер

    Повідомлення:
    140
    Симпатії:
    74
    Вигода від утеплення будинку що уже експлуатується полягає переважно у економії на опаленні. Проте будинок який лише тільки проектується може принести значну економію не лише за рахунок зменшення споживання енергоносіїв а і іншими способами.

    Почнемо з системи опалення.
    Більшість забудовників шукають місце під будівництво поруч з газопроводом адже це самий зручний вид опалення. А чи дійсно такий необхідний газ для опалення і невже його нічим неможливо рівноцінно замінити? Для прикладу розглянемо середній будинок з газобетону , без додаткового утеплення , площею 90 м2. Побудуємо у ньому дві грубки і будемо опалювати. Які плюси такого опалення ? По перше екологічно, адже дрова відновлюваний ресурс. По друге дешево , оскільки інколи їх можна заготовити самому, придбати по знайомству і т.д. На зиму вистачить 2 машини це в середньому 1000 грн. Мінуси. Перший мінус це незручно , адже доводиться двічі на день топити , заносити дрова , виносити попіл. По друге нерівномірна температура – у вечері +26, ранком +18. До того ж 2 груби не опалить 5 чи 6 кімнат і десь холодні закутки, десь цвітуть кути. По третє дві груби коштують дорожче за повноцінну систему водяного опалення разом з котлом. Не будемо згадувати про пожежну небезпеку, дитячі пустощі і т.д.

    Давайте обладнаємо цей будинок системою електричного опалення. Плюси – зручно , безпечно, практично і т.д. Мінуси – дорого підключити , дорого опалювати. Сама дешева енергія вночі – тоді коли температура у будинку для нормального сну має бути най нижчою. Будинок без утеплення у морозні дні споживатиме 150 - 200 кВт*год. за добу. Батареї потрібно великої площі і температура води має бути більше 65*С. Акумулювати тепло по нічному тарифу не вийде, адже в основному дозволяють котли 6-8кВт і за ніч більше 20-30кВт не запасеш. У містах де стоять трансформатори для індивідуального електро-опалення і встановлюють котел на 25 кВт запастись дешевою енергією вночі також проблематично , адже 1м3 води при різниці температур +95*С до +65*С збереже близько 30 кВт, а на не утеплений будинок потрібно100 – 130кВт*год. Бак акумулятор потрібно на 3-5тон – такий ні купити ні виготовити майже неможливо. З тієї самої причини твердопаливний котел також не буде працювати з баком акумулятором. Піролізні котли тривалого горіння необхідно буде завантажувати 3-4 рази на добу , а не 1-2 як в утепленому будинку.

    Опалення газовим котлом не має вище перерахованих недоліків адже ціна на газ протягом доби однакова. Проте тарифи диференційовані залежно від річного споживання. Не утеплений будинок буде споживати 3-4тис.м3 за рік. Котел потрібно на 16 кВт і батарей досить багато. Ситуація зрозуміла , тоді давайте утеплимо наш будинок пінопластом 50 мм. На будинок потрібно близько 100м2 та на фундамент 25м2 Це 5кубів на стіни і 1.25 м3 на фундамент. Будинок стане теплішим і комфортнішим. Грубки потрібно буде топити вже раз а не два протягом доби. Опалювати світлом стане дешевше, але не сильно. При опаленні газом гарантовано перейдемо у категорію до 2500м3 а це суттєва економія.

    А зараз розглянемо варіант утеплення стін 100мм пінопластом а фундаменту 50мм.

    Для цього необхідно 1.25м3 на фундамент та 10м3 на стіни .Вартість робіт та інших матеріалів лишається та ж сама. Як працюватиме наше опалення? Грубками буде досить важко топити адже трохи більше дров і спека нестерпна , проте навіть однією грубою можна у крайньому випадку обігріти такий будинок. Електро-опалення також буде радувати – 50-60кВт*год за добу у мороз можна осилить по будь-якому тарифу. Можна встановити тепло-акумулятор на 1м3 і запасати у ньому до 55кВт , адже температура батарей буде +35…+45*С , а не +65…+80 як без утеплення. Газовий котел з самою «примітивною» системою опалення буде споживати 9-12 м3 за добу у найсильніший мороз а за рік менше 1400м3.
    Можна зробити висновки.

    Якщо будувати будинок без утеплення або з мінімальним утепленням то необхідно – дорогі грубки (про усяк випадок навіть при водяному опаленні) , потужний електричний чи газовий котел, потужну систему опалення з великою кількістю батарей. Суттєво економити на опаленні навряд чи вийде.
    Якщо збудувати будинок з утепленням 100мм. То можна обійтись однією грубкою (на випадок перебоїв з газом чи електрикою) або встановити аварійний твердопаливний котел при самопливній системі опалення. При електро-опаленні варто відразу проектувати тепло-акумулятор і під єднати до нього твердопаливний котел. Система опалення має бути малопотужною а відповідно дешевшою.
    Економія вже зрозуміла.

    Давайте спроектуємо будинок з утепленням 150мм пінопласту. Здорожчання будівництва – 16-17м3 пінопласту замість 6м3 , але що тоді? Добове споживання будинку на опалення десь 30кВт годин. До такого будинку не потрібно тягнути газ або 3-фази. Двокіловатним ТЕНом підєднаним до розетки можна обігріватись у самий лютий мороз! Можна встановити самий дешевий котел на дровах та тепло акумулятор на 1м3 і топити 1 раз на 2-3 доби і при цьому однієї машини дров вистачить на 3-4роки!

    Виявляється що усе так просто, але чому ж у нас усе так складно?

    Чому два будинки зі ста утеплюють пінопластом більшим за 50мм?
    Можливо комусь ВИГІДНО щоби ми купували більше – більше дров, більше газу, більше електрики і т.д.? Або пропонувати за шалені гроші чудо-котли , чудо-насоси та ще якісь речі які дають ефект лише через нашу необізнаність у звичайній шкільній фізиці…
     
    2 користувачам це сподобалось.
  2. Дед Хоттабыч

    Дед Хоттабыч Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.445
    Симпатії:
    4.857
    Re: Проектуйте теплий будинок.

    А ответ прос! Все в нашем менталитете.Лучше синица в жмене,чем журавель в небе!:Hi:
     
  3. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Відповідь: Проектуйте теплий будинок

    семен, прочитав ваш пост - дуже цікавий і корисний аналіз. Дякую!

    Але ви забули ще за стелю - адже часто-густо великі тепловтрати можливі ще й через неї.
     
  4. семен

    семен Майстер

    Повідомлення:
    140
    Симпатії:
    74
    Re: Відповідь: Проектуйте теплий будинок

    Стелю не обовязково утепляти пінопластом. У своему будинку я утеплив пів-метровим шаром соломи - ціна питання 300грн. У новозбудованому будинку використовую очерет між балками плюс на горище солома.
    Щодо підлоги , то її варто утеплювати 2 -3 см пінопласту під стяжкою - така підлога досить не холодна в зимку зате влітку кондиціонера непотрібно.
     
  5. Morela

    Morela Майстер

    Повідомлення:
    40
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Киев
    Сусіди теж утеплили свій будинок за рахунок очерету, хмизу, соломи, кукурудзи! Це у гірській місцевості. Що в свою чергу дуже практично та екологічно!
     
  6. семен

    семен Майстер

    Повідомлення:
    140
    Симпатії:
    74
    Але при цьому має буди естетично, тому що саме це відлякує забудовника. Ніхто не рекламує - піди , накоси очерету за дарма і дихай у теплому будинку повітрям а не хімією, бо на цьому нічого не заробиш. А доказувати що купуй вату бо у пінопласті миші готові аж до хрипоти.
     
  7. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Відповідь: Re: Відповідь: Проектуйте теплий будинок

    Та де тільки взяти потрібні об’єми в місті. Та й пожежонебезпечно. Очерет мені цікавіше за солому. Але треба десь його зібрати, висушити, привезти... А тра не мало не багато на 120 м2.
     
  8. семен

    семен Майстер

    Повідомлення:
    140
    Симпатії:
    74
    Re: Відповідь: Re: Відповідь: Проектуйте теплий будинок

    Можна знайти за містом поблизу річок, на озері. Я вожу жигулем на багажнику на даху. Хто бачив , крутять у виска, а мені немає що робити взимку, то поїду за 2 години нажну серпом 5 снопів таких що ледь підіймаю і по одному заношу на машину. На 120 м2 потрібно десь 20 таких ходок зробити. Може фінансово і не сильно виграю , але як фітнес таке заняття підійде.https://krainamaystriv.com/attachment.php?attachmentid=35475&d=1358172005
     
    1 людині також подобається це.
  9. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: Проектуйте теплий будинок

    семен, зараз нема чим возити, але це теж варіант...
     
  10. haiku_kiev

    haiku_kiev Прораб

    Повідомлення:
    1.414
    Симпатії:
    212
    Адреса:
    Киев
    Теплий будинок будувати буду, сам будувати, бажаю за проектом
    Народ, кто-то знает толковых архитекторов и проектантов, для строительства соломоблочного каркасника? Чета те, к кому подкатывал с изложением хотелок и желаний
    а) ломят цену, далекую от нашего "пакращення"
    б) или молчат... то-ли конструктив их пугает, бояться мышей :-D
     

Поділитися цією сторінкою