Чи має сенс відмовлятися від чавуну?

Тема у розділі 'Радиаторы', створена користувачем maxim07, 11 січ 2013.

  1. maxim07

    maxim07 Підмайстер

    Повідомлення:
    69
    Симпатії:
    11
    Адреса:
    Запоріжжя
    Хочу почути ремендації спеціалістів або досвідчених користувачів. Збираюсь будувати будиночок, ось збираю інфо і по опаленню також. В мене є 40 секцій чавунних радіаторів у задовільному стані. Площа опалювання радіаторами планується десь приблизно 50 м кв, тобто мені ще потрібно докупити шт 20. Постало питання - чи варто економити і взагалі їх використовувати? Може має сенс витратитись та купити вже алюмінієві з точки зори подальшого заощадження коштів на енергоносії? Естетика значення не має (жінка згодна на чавунні). Наперед дякую за відповіді.
     
  2. vikshad

    vikshad Майстер

    Повідомлення:
    69
    Симпатії:
    71
    Адреса:
    Харьковская обл.
    если планируете отопление без газа и электричества, предпочтительней чугун, они дольше будут отдавать тепло,во всех остальных случаях современные радиаторы, мнение моё личное.
     
    1 людині також подобається це.
  3. Руслан099

    Руслан099 Майстер

    Повідомлення:
    724
    Симпатії:
    70
    Адреса:
    Киев
    будут дольше отдавать но и дольше нагреваться ... А это не совсем выгодно если будете "прикручивать" отопление в Ваше отсутствие. А так- если есть- используйте. А 40 секций при нормальном утеплении хватит на 50м2.
     
    1 людині також подобається це.
  4. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Чи має сенс відмовлятися від чавуну?

    Докуповуйте більше, поки ціни не виросли. Зараз ще триває перехідний період, коли люди ще "зачаровані" сталевими, алюмінієвими та іншими типами радіаторів. Через років десять-п'ятнадцять почнеться ностальгія за чавуном.

    Інерційність чавуну на будинку, в якому постійно потрібне опалення, ніякого впливу на економічність не має, на передній план виходить довговічність ( якщо змиритися з дизайном).
     
    4 користувачам це сподобалось.
  5. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    maxim07, моїм батареям вже під 50 років, ще покійний тато ставив. Служили і на вугіллі і на газові, пережили дві капітальні реконструкції системи опалення і відмінно служать далі. Всередині чистесенькі - відкривав систему десять років назад.
    Мають велику інерційність, тож потребують трохи більше часу на розігрів при запуску системи, а далі весь сезон - без проблем. Зате тривале (до півдоби) відключення електроенергії практично не відчутне. Головне правильно спроектувати систему (краще з циркуляційним насосом) і правильно розташувати батареї (для забезпечення конвекції і теплової завіси перед вікнами). Ребра ставте з запасом - підвищена тепловіддача дозволить понизити температуру в системі, що покращить її економічність і мікроклімат в приміщенні.

    Лодка дьогтю в бочку меду. Товариш брав на порозі двохтисячних нові української вироби - потекли через два роки, поміняв на вживані радянські і клопоту не має. Правда, може то йому такі попалися?
     
    1 людині також подобається це.
  6. maxim07

    maxim07 Підмайстер

    Повідомлення:
    69
    Симпатії:
    11
    Адреса:
    Запоріжжя
    Всім дякую за відповіді, Мирославе я також схиляюсь до такого розвитку подій, радіатори в мене радянські, і зараз маю нагоду придбати за ціною лому також радянські, так і зроблю. Кількість також думав ставити с запасом щоб отримати більш низькотемпературну систему. Ще хотів запитати - чи перебирали ви свою батареї при реконструкції? тобто чи від*єднували кожну секцію щоб замінити прокладки між ними? Чи достатньо просто здерти стару фарбу та пофарбувати новою?
     
  7. nexset

    nexset Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.452
    Симпатії:
    627
    Адреса:
    Полтаская обл. пгтШишаки
    ЧУГУН СИЛА!!! ставте не сомневайтесь, секция где-то 70ват Это 1.3шт на 1м2
     
    1 людині також подобається це.
  8. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Чи має сенс відмовлятися від чавуну?

    я не розкручував навмисно всі секції.
    Добре промийте радіатори мийкою високого тиску і буде достатньо. В мене на той час не було мийки високого тиску, тому я шурував саморобним "їжаком", щось подібне колись випускали для миття пляшок.
    осад (намул) осідає в нижній частині радіатора, от його потрібно позбутися. Добре прошурувати - сполоснути, знову шурувати і сполоснути. Аж поки не піде прозора вода. Тоді годі мити.
     
    1 людині також подобається це.
  9. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Якщо на стикові секцій не текло - не чіпав (слава Богу, від останнього лазання до батарей пройшло 12 років - все відмінно). Звертаю Вашу увагу, що при використанні не нових батарей слід їх старанно почистити з середини - мої навіть пропарювались в котельні, спеціально туди возив (ну і провірялися, звичайно, під тиском).
     
  10. wanopresn

    wanopresn Майстер

    Повідомлення:
    219
    Симпатії:
    31
    Адреса:
    Киев Шполянка
    Делал отопление недавно себе сам. Тоже есть чугунные батареи. Вот что выяснил. Тип батарей которые Вам нужны, зависят от типа теплообменника на вашем котле, теплообменники бывают стальные, медные, чугунные и.т.д. Многие металлы "кусаюца" друг с другом. т.е. если теплообменник стальной тогда предпочтительние стальные или чугунные радиаторы и.т.п. Кроме того не желательно чтобы батареи в системе были разными, допустим в перемешку чугун, сталь и алюминий(биметалл), самые нежные насколько я понял алюминий и биметалл, самые надёжные чугун и сталь. Сильно друг друга не любят сталь - алюминий. Где то так.
     
    RIZIK та Мирослав подобається це.

Поділитися цією сторінкою