Допоможіть будь ласка з системою опалення!

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем C3pio, 19 лип 2012.

  1. C3pio

    C3pio Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Наразі постала проблема опалення 2 приміщень. Приміщення знаходяться приблизно на відстані 30-40 м (якщо по прямій). Перше приміщення – кафе – площа десь 300м2, має на даний момент газове опалення (котел імергаз), система опалення була перероблена років 8 тому з гравітаційки (стояв тп котел «самопал»). Будівля погано втеплена (радянський металевий павільйон обкладений цеглою), замість батарей труби. На даний час при Т= -20-25 котел з писком протоплює будівлю. Само собою рахунки за газ космічні =)
    Друга будівля – планується магазин – площа 535 м (в планах можлива добудова). Опалення «0». Частина будівлі ще довоєнна, товщина стіни десь 1м.
    В зв’язку з «покращенням вже сьогодні» планую зробити котельню на ці 2 будівлі на твердому паливі.
    В процесі спілкування з місцевим монтажниками зрозумів, що «кашу не зваримо» . Тому вирішив , що буду майструвати сам. Потім хоча б буду впевнений хто винуватий =))
    Отже
    Котельню планую розмістити в залізному боксі, що знаходиться поміж двох будівель. Бокс здоровий десь 50м, має 4 секції. В одній сама котельня , в інших паливо.
    1) КОТЕЛ. Взагалі планую ставити піролізник. Схиляюся до Atmosa. Українські аналоги чомусь не подобаються (хоча я ще в пошуку). Основне паливо – дрова + можливо торфобрикет. Про вологість дров знаю, але це вирішує бокс. Влітку залізо так розжарюється, що з боксу виходить така собі сушарка.
    Але оскільки проект і без котла потягне дай боже, на перший час є 2 тп котла «самопали». Потужність невідома та колись вони топили приміщення кожен десь по 200-250 м.
    2) ТРУБИ. Для обв’язки системи планую використати ппр трубу армовану скловолокном. Пишуть, що в неї робоча температура 95 гр. відмовте якщо помиляюсь. До першої будівлі теплотраса буде воздушкою (сусід прибудувався невдало, по іншому ніяк), до 2 – під землею. Тут постає проблема як утеплити трубу. Воздушку планую ватою думаю проблем не буде, а от трубу в землі поки не знаю як. Потрібно якось армувати (кожух чи що) щоб не звалялася вата під тиском землі. Думав трубу обмотати і засунути в каналізаційну, проте боюсь що під власною вагою (труба + вода) нижній шар зімнеться все одно. Читав про таку штуку як піноізол. 2 варіант трубу засунути в каналізаційну , прилаштувати по центру та запінити. Бачив вже готові PEX труби uponor/rehau – ціни захмарні. Довжина воздушки 15м, підземки +/- 27м. Хто що порадить???
    3) Власне сама система опалення.
    ТП котел (декілька котлів) - ТА (перечитав багато і все таки вирішив ставити) – колектор (з нього пішла гілка на 1 будівлю та на 2)
    З 1 будівлею поки що ясно. Міняти нічого кардинально не буду. Просто вріжуся в існуючу систему. На котлі крани , щоб відрізати від контура і байпас щоб вода не йшла через котел а по контуру (може трохи криво пишу, поправляйте будь-ласка).
    А от з 2 другою будівлею і починається саме цікаве. Я на малюнку зобразив приблизно як я уявляю обв’язку, але дуже потребую ваших порад. Крім того ще є ряд питань
    1. які батареї вибрати? Щоб не витрачати лишне тепло вважаю що треба батареї з термовентилями. Чавун відкидаю. Залізні , біметал, алюміній. Тепер питання ціна / якість. Знаходив батареї нашого виробництва Термія. Зацікавили мідні. Хто стикався, які враження?
    2. розрахунок розмірів труб (діаметрів). Якою трубою робити розводку на таку площу.
    3. вибір насосів? Розрахунок потужності, марка.
    4. Теплоaкамулятор. В інтернеті зустрічав 2 різновида. 1 просто бочка в якій є подача обратка на котел та подача обратка до батарей. І 2 де в котлі стоїть теплообмінник. Виходить 2 кола. Котел – ТА і ТА – Батареї. Який кращий? І ще якщо ставити ТА то кількість води в системі збільшиться і відповідно потрібно більший розширювальний бак.?

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. Волчара

    Волчара Стажер

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Полтава
    Основна рекомендація - почніть з замовлення проекту. Всі інші питання до розробки проекту поки що другорядні. Можу спробувати уточнити орієнтовну вартість розробки такого проекту.
     
  3. Пролин

    Пролин Підмайстер

    Повідомлення:
    66
    Симпатії:
    11
    Я думаю, что Вы идете не в ту сторону. Вы строите систему с космическими счетами на тт топливо. На мой взгляд Вам надо сделать оценку тепловых характеристик зданий и провести мероприятия по снижению теплопотерь. Довести их до уровня 50-60Вт/м2. Построить в каждом свои котельные газовые. Если хотите оставить распределительную систему в кафе - оставьте. А в магазине сделайте все в теплых полах.
     
  4. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803
    Відповідь: Допоможіть будь ласка з системою опалення!

    Через певний проміжок ставите кільця з ЕППС.

    Добавлено через 1 минуту 48 секунд
    Слушна думка.Якщо не газові ,то ТП.На мою думку незалежність опалення двох будов з часом може стати плюсом.
     
  5. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Допоможіть будь ласка з системою опалення!

    рахуйте тепловтрати приміщень. Якщо маєте готові для того приміщення, де вже є опалення - оцініть їх пропорційність між собою, для розподілу радіаторів по потужностях. Тоді можна говорити про ці чотири питання.

    систему опалення кожного будинку робіть зі своїм вузлом підмішування, котел (котли) - також зі своїми насосами. Між котлами і системами будинків ставте теплоакумулятор, але не в режимі "акумулятор+гідрострілка", а в режимі тільки "акумулятор".
    Такий режим дозволяє при старті системи подавати теплоз котла безпосередньо до неї, не гріючи перед тим акумулятор, а вже при прогріві системи зайве тепло скеровуватиметься в акумулятор.

    [​IMG]
     

    Вкладення:

    1 людині також подобається це.
  6. C3pio

    C3pio Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Re: Відповідь: Допоможіть будь ласка з системою опалення!

    тепловтрати будуть складати десь 80 вт/м2 , тобто потрібно десь 40 -42 квт.
    Розраховував виходячи з попереднього опалення ( в приміщенні колись було опалення, порахував кількість старих кріплень батарей та поспілкувався з колишніми працівниками цієї будівлі. По їх словам взимку при старому опаленні було тепло)
    Крім того частину вікон у будівлі заклали. Інші замінені на металопластик трикамерний. Двері також замінені (металопластик і броньовані), зроблені тамбури на входах. Зменшена висота стель (підвісні стелі з гіпсокартону).

    Добавлено через 22 минуты 3 секунды
    1) ТП паливо суттево дешевше за газ у перерахунку на калорійність. по моїм розрахункам система повинна окупитися за 2-3 роки.
    2)Тепловтрати потрібно зменшувати. Тут я згоден на 200%. але на даному етапі потрібно хоча б запустити приміщення.
    3)один проект на газову котельню буде десь тис 30 (переносили плитку газову з однієї кімнати в іншу через стіну відстань 3 метри- за зміну проекту взяли 1500грн без монтажу.) + газ тягнути десь 80м а там бетон зрівати потім класти заново. навіть думати страшно :-D
    4)теплі пдлоги. я не великий спец, але якщо не помиляюся темп мах 30 дельта 5 гр. це ж скільки треба води прокачати щоб приміщення прогріти??!! крім того зрівати плитку і тд і тд.
     
  7. Іван 55555

    Іван 55555 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.306
    Симпатії:
    1.140
    Адреса:
    калуш
    Re: Відповідь: Допоможіть будь ласка з системою опалення!

    C3pio, написали багато,а зрозуміти що ви хочете,майже неможливо!радіатори і мідні б поставили,а котельню обв"язувати трубами PPR!!!(не вмію смайлики вставляти,є такий з великими очима).ви з якого регіону?там брак толкових монтажників?про проект правильно рекомендують,та я зараз тримаю в руках проект на будівлю 1200кв.м,так згідно нього розводка має бути PPR трубами,розрахункова t подачі 85С,акумулююча ємність 1000л,а розшир.бак 50л.(смайлик з великими очима).проект робила організація з усіма дозволами і печатками,так що не факт,що проект вама зроблять технічно правильний
     
  8. C3pio

    C3pio Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Re: Відповідь: Допоможіть будь ласка з системою опалення!

    якщо Ви уважно читали то могли б побачити , що я сформулював 4 основні питання які мене турбують першочергово.
    що до мідних радіаторів, то я питав стосовно конкретної марки укр виробництва "Термія" оскільки в їхнії прайсах ціни +/- як на залізні. Тому і зацікавили. (мідь майже не кородує, найвища здатність ввіддавати тепло) Проте не хочется купувати кота в мішку.
    Щодо ппр труб. вибрав їх по таким параметрам як легкість монтажу (можу зробити сам) та ціна (маю на увазі не просто дешеві труби а те що дешевші міді). Але дивітся приписку "відмовте якщо помиляюся"
    Про проблему з монтажниками я написав ще з початку "не зваримо кашу".
    Опишу детальніше. Частина монтажників котрі приходили на обьект на коліні писали скільки їм потрібно матеріалів і на око казали діаметри труб. при проханні обгрунтувати вибір спиралися на те , що ми мовляв специ. Тепер про фірми з печатками. Одна з таких запросила за 50кв тп котел Демрад 30тис грн. про монтаж мовчу. В одних знайомих обвязку робив дорогий місцевий спец котрий шабашить на Киеві - на 2 зиму потекла половина з'єднань.
    Якщо ви знаєте справді гарних спеців у м.Прилуки Черніг. обл. поділіться телефончиком beer
    p.s.
    Ви такий смайлик мали на увазі O=-
     
  9. Іван 55555

    Іван 55555 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.306
    Симпатії:
    1.140
    Адреса:
    калуш
    Re: Відповідь: Допоможіть будь ласка з системою опалення!

    так,такий смайлик.з"єднання потекли у знайомого більше всього через високу температуру,я на PPR STABI більше 75 не пускаю,триходовий з головкою мах.75.а взагалі намагаюсь переконати заказчиків на систему з натяжним кільцем(рехау,тесе,кан).нажаль в даному регіоні знайомих немаю,радий би допомогти.котельню обв"язуйте лише металом(мідь,залізо),а далі можете і на різний пластик перейти.
     
  10. C3pio

    C3pio Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Доброго дня!
    За цей цас пройшли деякі зміни. Вирішили робити у кожній будівлі свою котельню. Допоможіть будь ласка з розводкою. Буде стояти котел атмос 40квт. я намалював як я це уявляю. Але сумніваюся трубою якого розміру вести по будівлі. Матеріал труби буде ймовірніше усього ппр хоча металопластик теж розглядаю. Підскажіть будь ласка якою трубою робити розводку, якою підключати батареї. буде 3 контури- 8квт, 12 і 16.

    [​IMG]
     

Поділитися цією сторінкою