Розпашні автоматичні ворота своїми руками

Тема у розділі 'Своими руками - отчеты', створена користувачем ioan, 4 жов 2011.

  1. ioan

    ioan Стажер

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    23
    Адреса:
    Кременец
    Виникла така ідея як звичайно через лінь. Недаром кажуть "лень двигатель прогреса". Вирішив свої гаражні розпашні ворота знадобити автоматикою. Головне питання виникло з приводом. Поцікавившись скільки вартує то шо ставлять,отримав шок. І скажу вам чому. Якщо за два привода заплатити 300 євро ну вибачте мене, за що? Так як сам займаюсь супутниковим телебаченням вже 20 років то і вирішив трошки нестандартно трошки поміркувавши схрестити "верблюда з носорогом".

    Як відомо в старих поворотних системах супутникових антен використовувались так звані актуатори. Принцип роботи такий же як і в тепер стандартного привода для розпашних воріт. Мало того, як на мене має навіть свої переваги. Для привода потрібно живлення 220В, а актюатор живиться через трансформатор постійною напругою 36В, що є краще в плані безпеки.

    Для того щоб відкривались трохи швидше автоматичні ворота напругу можна підняти наприклад до 38 вольт. Мотор працює недовго і спокійно витримує.

    Тепер по порядку.

    Нам потрібно два актюатора, берем самі більші, з максимальним видовженям штока. На фірмах що торгують супутниковими антенами ще є такі в наявності. Вартість одного 35-50 доларів,в залежності від жадності фірми.
    Трасформатор на на 36-40 вольт.

    І саме головне пульт автоматики. Пульт з двома брелками дальністю дії 50 метрів купуємо на фірмі, яка займається охороною сигналізацією.Вартує така приблуда 30-50 доларів, теж залежить від жадності фірми.Я брав у Львові і заплатив за нього аж 31 долар. По суті це і все що я купував. Остальне познаходив дома. Доречі пульт виконує дві команди: першу я використав саме для закривання-відкривання воріт, а другу щоб не пропадала, для вмикання-вимикання світла в гаражі.

    На все про-все роботи зайняло пів дня ,взявши до уваги що розпашні ворота вже в гаражі давно висіли.
    Щоб більш детально не описувати викладу пару фоток з яких думаю стане все ясно.

    З недоліків є то, що дану систему треба було б ще доробити токовим реле.

    Для того, щоб коли під створку воріт попаде камінь чи ще якась перешкода, реле спрацьовувало і вертало автоматичні ворота назад. Інакше може перегоріти мотор або взагалі скрутити погнути ворота.
    кріплення актуатора.jpg Кріплення подвижного штока до створки воріт.jpg загальний вигляд привода.jpg відкриті ворота.jpg блок керування.jpg

    Ще фото самої коробки актюаторів, для тих, хто схоче подібне купувати і сам трансорматор з проміжним реле. Все родилось аби попробувати чи працюватиме, та вже от три роки служить вірою і правдою.

    трансорматор і проміжне реле керуваням освітлення.jpg коробка актюатора,видно його модель.jpg
     
    Останнє редагування модератором: 20 кві 2015
    Petko, fik, АКА та 10 іншим подобається це.
  2. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Справді дуже класне і доступне рішення! А можете розповісти як запрограмували пульт автоматики? Який мікроконтролер було використано в платі управління актюаторами?
     
  3. ioan

    ioan Стажер

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    23
    Адреса:
    Кременец
    Пульт готовий, одне нажаття кнопки замикає контакти реле, слідуюче розмикає.
    Відповідно працює другий канал.

    Під’єднуєм таким чином, щоб при включені ситеми, тоїсть при подачі напруги контакти були розімкнені. Інакше коли наприклад пропаде живлення і знов з’явиться, то в вас ворота відкриються і загориться світло в гаражі.

    Управління актюатором теж через реле. Рух в різні сторони здійснюється при перемикані полярності. В самому актюаторі стоять кінцевики. Відповідно їх регулюєте, щоб спрацьовували в крайніх положенях. При повністю закритих та відкритих воротах.

    Якщо на воротах присутня притворна планка посередині, потрібно, щоб ця половинка відкривалась чуть скоріше, для цього в розрив живлення протилежної половини воріт ставим два діода включених в протилежних напрямках та паралельно з’єднаних. Падіня напруги приблизно в 1 вольт буде достатньо.

    Ось сам так виглядає коробка пультів. Це власне "беспроводной двухканальный комплект тревожной сигнализации" марка ACS-102.

    пульти.jpg
     
    Останнє редагування модератором: 22 кві 2015
    2 користувачам це сподобалось.
  4. Artur

    Artur Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    265
    Адреса:
    Запорожье
    Интересное решение. А как реализована "противовзломная" защита, т.е. как ворота замыкаются? И как быть в случае отсутствия электричества?
     
  5. А Степанович

    А Степанович Майстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    38
    Адреса:
    Украина херсон
    С каждой сигналкой идут руководство по программированию и эксплуатации.

    После входа в режим VALET можно функции включать и выключать + программировать, описано все доступным языком и к тому же можно на вторую кнопку в место освещения поставить блокировку ворот другими актуаторами или при помощи механики можно сделать, чтобы блокировались при помощи первых.

    Например:

    [media]http://www.youtube.com/watch?v=v5Hqyoog-dA&context=C34cfefaADOEgsToPDskJRgl5iDwpqAIDjv3hdzZa2[/media]
     
    tolik02, opohmetolog, jarek66981 та 2 іншим подобається це.
  6. ioan

    ioan Стажер

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    23
    Адреса:
    Кременец
    Отличная работа. Мои пока недоработанные, при попадании препятствия назад не идут. Постоянно нужно следить, чтоб ничего не было или пультом возвращать обратно. Было в мыслях настроить токовое реле, но руки не доходят.
     
  7. А Степанович

    А Степанович Майстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    38
    Адреса:
    Украина херсон
    На сигналке со встроенной функцией центрального замка есть такие три провода (к актуатору двери авто), которые два замыкая по очереди на третий отпирают либо запирают ЦЗ на них два геркона с определенным количеством витков (не помню) намотаны обмотки, включены через диод согласно полярности отпирания \запирания и когда ток возрастает воротина возвращается в конечное противоположное положение!
     
    1 людині також подобається це.
  8. Baseman

    Baseman Новачок

    Повідомлення:
    1
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Днепропетровск
    ТС респект ! Меня тоже в своё время озадачила цена приводов ворот.
    Я так понимаю стоимость 2-х актуаторов и ДУ _ в пределах 100-150 долляров ?
     
  9. А Степанович

    А Степанович Майстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    38
    Адреса:
    Украина херсон
    Актуаторы 360 грн по новой почте с пересылкой и ду с двумя пультами 250 грн + блок питания простейший со старого ТВ (40 воль, и 16).
     
  10. pvn73

    pvn73 Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    3
    Адреса:
    Минск
    А Степанович,
    Подскажите где брали актуаторы, если можно то ссылку на сайт. Скиньте в личку.
    Заранее спасибо
     

Поділитися цією сторінкою