Стук в системі опалення - потрібна допомога

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем Kapi, 1 лис 2011.

  1. Kapi

    Kapi Новачок

    Повідомлення:
    16
    Симпатії:
    0
    Доброго дня.
    Котел: Buderus Logano G234
    Термін напрацювання котла: 08/503 годин
    Система: 15 чавуних 15 реберних батарей, розширювальний бачок у вигляді простого баку.

    Проблема: стук у котлі і трубах.

    Детальний опис: Був в нас колись старий котел і стара система опалення, котел радянський такий, я не знаю як називається, але під час його довгорічної роботи стуків у системі не було. Декілька років тому за порадою майстрів вирішили змінити котел, але не міняти саму систему, тобто батереї і труби залишилися старі чавунні. З того моменту і почалися ці стуки. Про поскрипування у трубах під час їх розігрівання я вже мовчу, зрозуміло що це від того що теплоносії розігріває трубу, та розширюється і в місцях щільного контакту з бетонним перекриттям не знаходить вільного простору і від того скрипить, в підтвердження цієї теорії, постійно під час прибирання хати знаходжу в місцях входу труб в стіни (перекриття) цементний порошок, який сипиться під час розширення труб. Доречі котел працює наступним чином, він розігріває воду, потім автоматика котла включає циркуляційний насос і той ганяє воду по системі, доки остання не охолоне.Таким чином перепад температур в трубах у мене постійний і відповідно і скрипить постійно. З тим я вже змирився. Але хвилює інше, а саме стук у самому котлі. Як я вже казав, котел у нас декілька років, минулого року почався сильний стук у котлі, викликали майстрів, останні встановили діагноз, забитий теплообмінник котла. 7 червня 2011 року за два підходи теплообмінник котла за допомогою відповідного тискового насоса було прочищено. На котлі тоді показувало 08/320 годин роботи. Стук котла зник, закипання води в котлі також зникло, робота нормалізувалася. Робота майстрів тоді ватрувала 1500 тис грн. Казали що вода в системі утворює сильний накип і також заносить у котел (як найнищу точку у системі) багато бруду зі старих чавунних батарей. Фільтрів, які би можна було чистити хоч кожного дня, щоби уникнути таких ситуацій перед входом системи у котел не було встановлено, тому майстри порекомендували встановити саморобний відмульовач, завдання якого було би забирати перед входом в котел із води все "погане". Фільтр стоїть після котла і перед циркуляційним насосом, але кому він вже там потрібний... На моє запитання до майстрів чому фільтр саме перед котлом не був встановлений вами, коли здійснювався монтаж котла, бо це ж ви його монтували і являєтеся сервісними майстрами фірми будерус, а також чому ви нас не перестерігали про можливе замулення котла зі старих чавуних батарей, а просто впарили котел і все. Вони на то нічого не могли відповісти. Відмулювач все таки не був встановлений, так як я на той момент я вважав, що не вартує ворушити воду у системі і тим самим піднімати весь бруд, думав надалі буде працювати без стуків у котлі, так як для встановлення відмульовача потрібно було зливати всю воду бо не були встановлені запорні крани, щоби перекрити воду. Так котел працював до початку холодів в режимі нагрівання гарячої води у бойлері. З початком холодів, котел почав обігрівати також і хату. Вже за 5-7 днів знову почав стукати, покищо легенько, але я точно знаю що далі буде все гірше і гірше.
    Запитання: Що робити?

    -покищо думаю над тим щоби додати у воду щось, що її помякшить, щось що здатне буде очищати з темпообміника котла накип і бруд. Після чищення теплообміника залишилося 3 літри використаної хімічної речовини для чистки. Думаю влити її в систему, щоби вона постійно очищала чи це дурна ідея?
    -дуже хотілося б поміняти всю систему на нову, нові трубки і батареї, але можу собі лише уяви як це дорого буде, враховуючи розмір системи.
    -також помітив що закупорилися повітряні клапани, які повинні відводити повітря із води, хоча під час чистки котла їх також прочищали. Але розібрати їх знову і прочистити не складе для мене великих зусиль.
     
  2. Остап1974

    Остап1974 Майстер

    Повідомлення:
    129
    Симпатії:
    52
    Адреса:
    Львов
    Скоріше всього у Вас є повітря в котлі,а під час роботи його назбирується все більше...Обов'язково подивіться чи є перепад висоти між передньою стінкою котла та задньою(вихід з котла має бути у вищій точці).Якщо є конструктивна можливість , місце під термо-регулятор,встановіть розповітрювач-автомат в теплообмінник або кран Маєвського.Має допомогти.
    Пи.си.Був теж подібний випадок з "Барабашкою" :),але "проживав" він у поперечній трубі , від стояка до розширювального бачка.Банально,не дотримав зварник нахилу.
     
    1 людині також подобається це.
  3. Kapi

    Kapi Новачок

    Повідомлення:
    16
    Симпатії:
    0
    Я все таки думаю що це забруднення теплообмінника, так як на початку не було такого, а зараз не думаю шо повітря попало. Хоча ваші рекомендації спробую. Чути як він після виключення голілки, котел ще трохи кипить, такого не має бути, не думаю що це від повітря.
    Після того як написав перше повідомлення пішов відкручувати і чистити розповітрювач, то коли відкрутив з нього така чорна жижа потекла і з кусочками якоїсь теж чорної пластини, роздрібленої на кусочки, я жахнувся яка брудна вода у системі. Доречі як перевірити чи справно працює розповітрювач? Бо там в середині бачу є клапан механічний на пружині, то коли я його збираю розповітрювач до купи то клапан впирається в стінки металу і сам відкривається, таким чином що коли все в купі клапан не має взагіл як рухатися і постійно відкритий.

    Добавлено через 13 минут 23 секунды
    ви маєте на увазі те, що бетонна основа під котлом мала бути вирівненна таким чином, щоби котел стояв під нахилом? Оточню, що у мене не настійний а напольний великий 44 кіловатний котел. Всі виходи та входи у нього лише на задній стінці. Вхід внизу а вихід вгорі задньої стінки.
    Ви маєте на увазі, що якщо на задній стінці котлу є заглушені отвори, наприклад якщо котел двохконтурний, але з одним теплообміником (а в мене так і є) то можна на місце заглушки поставити або автоматичний розповітрючав або ручний розповітрювач, який називається - кран Маєвського
     
  4. naupv

    naupv Майстер

    Повідомлення:
    140
    Симпатії:
    32
    Адреса:
    Киевск обл
    Я на російській мові.
    немедленно зовите этих барыг, пускай промывают котел, ставят на обратку фильтр (лучше самопромывной, но он дороже), краны. Желательно хотя бы водой под напором в обратную сторону промыть всю систему.
    После всего, залить в систему дистиллированную воду.
    Воздухоотводчики, как правило не ремонтируются, их желательно заменить.
    Если менять всю систему, не так страшно, трубы будут намного меньше диаметрами и метраж уменьшится.
    А вообще, Вам просто впарили дорогой котел, чтоб срубить денег.
     
    Nevid та Kapi подобається це.
  5. Kapi

    Kapi Новачок

    Повідомлення:
    16
    Симпатії:
    0
    но дорого.

    ето нереально уже. Я сам дуже розчарований що в системі зі старими трубами шановні майстри не поставили фільтр на обратку, це при тому що платилося їм на той час по вишему розряду, просто такий підхід до роботи був, лиш би хапнути грошей а добротність установки до сраки.
     
  6. Остап1974

    Остап1974 Майстер

    Повідомлення:
    129
    Симпатії:
    52
    Адреса:
    Львов
    Kapi, трохи не так Ви мене зрозуміли.
    Причина - в несправності розповітрювачів,але якщо система відкрита(гравітаційка),трохи не зрозуміло,чому розширювальний бачок не виконує свою функцію...
    Промийте систему,хоча б кілька разів(поки не піде зі зливу чиста вода),така процедура до кінця не вирішить проблему,але все ж таки...Зробіть водяний концентрований розчин кухонної солі(2 пачки на відро про кип'яченої води ) та залийте в систему хоча б 5-6 таких відер та заповніть систему(я "збираю" дощову воду у бочку і перед опалювальним сезоном заливаю її в систему).
    На весну зніміть батареї, викрутіть футорки та за допомогою трубки на кінці вигнутої під кутом 90 гр. промийте всі батареї в середині водою під тиском.
     
    1 людині також подобається це.
  7. mravey62

    mravey62 Майстер

    Повідомлення:
    239
    Симпатії:
    84
    Адреса:
    днепропетровск
    :Hi: а какая вода залита в системе,если колодезная,то отложение солей кальция, на поверхности теплообменника, да и в батареях внизу в карманчиках черный густой типа гель, соль не помогает, возможно использование очистителя накипи для автомобиля , желательно на основе уксусного ангидрида, для умягчения воды, при заливке пропускать через полифосфатный фильтр, используется для стиральных машин. В кчм удаляли накипь так отсоединив от системы отопления,залили воду с очистителем накипи, довели температуру до 100,ну чтобы кипел,но еле еле, и так часа два держали на этом режиме, остывал часика 4,потом промыли, залили воду с пищевой содой, нагрели без фанатизма и кипячения потихоньку дали остыть,промыли теплой водой и все, стал работать нормально, можно в воду добавить немного лимонной кислоты, железо и чугун не сожрет а соли кальция нейтрализуетhello
     
    1 людині також подобається це.
  8. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803
    Відповідь: Re: Стук в системі опалення - потрібна допомога

    Відставляйте всі свої роботи і мийте систему.Бо боюсь з такою грязюкою ваш котел зиму не переживе. І обовязково вріжте фільтр на зворотці!!!.
     
    Nevid та Kapi подобається це.
  9. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Стук в системі опалення - потрібна допомога

    хм.. стільки накипу, щоб аж стуки було чути? Мало віриться.
     
  10. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803
    Відповідь: Стук в системі опалення - потрібна допомога

    Kapi, Стукає при різній температурі теплоносія,чи при одній?А потужність насоса не замала?Коли починає стукати автоматика знижує полум'я на пальнику?
     

Поділитися цією сторінкою