Вирощуємо кролів та клітки для кролів

Тема у розділі 'Живность', створена користувачем Влад_@, 25 жов 2011.

  1. Влад_@

    Влад_@ Наймолодший мастер

    Повідомлення:
    3.755
    Симпатії:
    1.712
    Адреса:
    Луцький р-н
    Доброго вечора всім!
    Давайте в цій темі ділитися досвідом вирощування кролів, будування кліток, основні хвороби і профілактика. Основні правила вирощування кролів:
    1) Кролики бояться протягів!
    2) Корм повинен бути не отруйним(деякі рослини для них смертельні).
    3) Хімічна обробка клітки не рекомендована(нанесення лаків, масел і т.д.), краще все обробити вапном.
    4) Кролики потребують води, якщо їх з дитинства привчити.
    5) Кролиця, яка має кроленят не повинна мати стресових ситуацій (брати в руки кроленят, великий шум)
    6) Дезінфекція клітки дуже корисна, як і генеральне прибирання.

    А ось житло кроликам:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    П.С. і ще багато чого можна знайти тут.
     
    Sapsan, RomDzhan, wiktors та 11 іншим подобається це.
  2. Кремень

    Кремень Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.427
    Симпатії:
    539
    В юності я розводив кролів, який час їх в мене було більше ста. Мені подобалось возитись з кролями, тай мясо у них, як відомо, досить смачне та дієтичне:-D. На жаль розводити кролів заважають постійні хвороби.
    Зараз розводить кролів мій батько. Цього літа від хвороб загинуло біля 10 кролів. Але більшість всеж таки вижила.
     
  3. Влад_@

    Влад_@ Наймолодший мастер

    Повідомлення:
    3.755
    Симпатії:
    1.712
    Адреса:
    Луцький р-н
    Відповідь: Re: Вирощуємо кролів

    Кремень, в нас було колись багато кролів, але всі повмирали від укусів комарів:( Ось планую попробувати знову:)
     
  4. Влад_@

    Влад_@ Наймолодший мастер

    Повідомлення:
    3.755
    Симпатії:
    1.712
    Адреса:
    Луцький р-н
    Відповідь: Re: Вирощуємо кролів

    Ось знайшов про основну хворобу кроликів:
    Міксоматоз - гостре вірусне захворювання ссавців ряду Зайцеподібні, що характеризується серозно-гнійним кон'юнктивітом і утворенням пухлин в області голови, ануса і зовнішніх статевих органів.

    Збудник - вірус міксоми (Myxomatosis cuniculorum), рід лепопоксвірусов, сімейство поксвирусов (Poxviridae); патогенність для людини не встановлена.

    Історична довідка. Це захворювання було вперше описане Джузеппе Санарелли і Альфонсо Сплендор в Уругваї і Бразилії (роботи 1896-1909 рр..); Було встановлено, що носієм вірусу був один з місцевих видів Зайцеподібні, який виробив несприйнятливість до нього. У 1950-і рр.. міксоматоз був цілеспрямовано завезений для боротьби з дикими кроликами спершу в Австралії, а потім до Франції, у Франції процес вийшов з-під контролю, і вірус міксоматозу поширився по всій Європі.

    Епізоотологічні дані. Сприйнятливі зайці, дикі і домашні кролики. Джерело інфекції - хворі і перехворіли Зайцеподібні. Основне значення в поширенні інфекції мають Кмари і кролячі блохи, які є механічними переносниками вірусу. Епізоотії виникають в періоди року, пов'язані з періодом масового розмноження переносників.

    Клінічна картина. Інкубаційний період - 6-11 діб. Гострий серозно-гнійний кон'юнктивіт (набряк і злипання вік, слизово-гнійні витікання), освіта в області голови, ануса і зовнішніх статевих органів твердих підшкірних пухлин. Шкіра голови зібрана в валікообразние складки, вуха звисають («голова лева»). Розрізняють дві форми міксоматозу: набряклу і вузлову. Хвороба в набряку триває від 4 до 10 днів, іноді до 4 тижнів. До 90% кроликів, хворих цією формою міксоматозу, зазвичай гинуть. Вузликова форма триває 30-40 днів. Смертність при цій формі становить 50 - 70%. Патологоанатомічні зміни. Набряк підшкірної клітковини в місцях утворення пухлин. Пухлини білуватого кольору, при розрізі з них виділяється серозна рідина. Легкі часто набряклі і містять запальні вогнища. Гіперемія і збільшення лімфатичних вузлів і селезінки.

    Діагноз. Ставлять на підставі епізоотологічних даних, характерних клінічних ознак, патологоанатомічних змін і результатів лабораторних досліджень.

    Імунітет. Ті, що вижили після міксоматозу кролики і зайці набувають практично довічний імунітет до цієї хвороби.

    Диференціальний діагноз. Диференціюють від інфекційного фіброматоз і стафилококкоза.

    Лікування. Недоцільно.

    Профілактика і заходи боротьби. Вакцинація кроликів в загрозливій зоні. При виявленні захворювання забій всієї групи кроликів.

    Поширенню міксоматозу сприяють хворі тварини. Здорові кролики в межах однієї ферми заражаються респіраторним шляхом - через повітря і при контакті з хворим. Перенести міксоматоз в близько розташованих господарства можуть членистоногі - в основному комарі, а також блохи і воші. Припускають, що комарі, напившись крові хворих тварин, здатні якийсь час зберігати це вірус у природі. Відзначено, що в дощові роки, коли з'являється багато комах, спалахи міксоматозу протікають найбільш інтенсивно. У Росії для специфічної профілактики міксоматозу кролів використовується жива вакцина, отримана із штаму В-92, яка створює імунітет тривалістю 9 місяців. Молодняк прищеплюють двократно: у 28-48 - денному віці з наступною ревакцинацією через 3 місяці. Вакцину вводять підшкірно або внутрішньом'язово в обсязі 1 мл.

    Попередження міксоматозу Щоб попередити міксоматоз, на фермах крім вакцинації необхідно проводити общеветерінарние заходи: дезінфікувати клітки і шкірки тварин, прибирати територію навколо клітин, здавати на лабораторне дослідження загиблих з нез'ясованих причин тварин, ретельно ізолювати залишилися продукти забою - кров, нутрощі - спалюючи або закопуючи їх в землю.

    [​IMG]

    Взято з Вікіпедії та Народна ферма
     
    1 людині також подобається це.
  5. 321

    321 Інженер

    Повідомлення:
    1.197
    Симпатії:
    459
    Сегодня утром по пути на работу встретил новенький фургон с надписью "Кроли с частной фермы" с номерами СА.... Подумал - наверное выгодное это дело, коль хватает средств на покупку такого фургона. Реализуют, вероятно в Киеве, коль машина ехала по утреннему Киеву. Надпись на фургоне и сайт ихний - если интересно. Кажется так: "Кролифф и сайт kroliff.com.ua. За достоверность адреса не ручаюсь, но что то такое. Можешь посмотреть сайт, о чем они там пишут.
     
    2 користувачам це сподобалось.
  6. Кремень

    Кремень Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.427
    Симпатії:
    539
    Так і є. хворіють кролі на міксаматоз. Батько малих кролів вакцинує, але це дає малий результат. Після епідемія, яка відбувається майже кожного літа виживає десь 70% кролів. Для профілактики батько годує кролів листям хрону. В мене таке відчуття, що помагає:-D
    Видел в Сельпо продают охлажденные тушки кролей в вакуумной упаковке по 70 грн/кг.
     
    1 людині також подобається це.
  7. Dmitry

    Dmitry Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    4.348
    Симпатії:
    745
    Адреса:
    Київ
    Класні клітки. Я в дитинстві також розводив кролів.
    Було пару сімей, які регулярно купували тушки, так що було вигідно, крім того, що було м'ясо у нас, так ще вдавалося заробляти (як для дитини) дуже пристойні гроші.

    Кролі "хрупка" тварина. але з описаними болячками можна боротися. ПО перше, кролі повинні жити в сухому прохолодному влітку а зимою теплому місці.
    Багато чого залежить від породи. Як показала практика, "Велікани" частіше хворіють і дохнуть, а "дворняги" краще переносять болячки.
     
    1 людині також подобається це.
  8. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Теж вирощував кролів в шкільному віці. На зароблені гроші був куплений мій перший велосипед, на столі регулярно було м'ясо.

    Правда тоді було простіше - я був членом товариства кролівників: здавав м'ясо і шкурки - платили гроші і давали комбікорми, віз свіжозкошеної трави можна було дістати за три карбованці - і на їжу і на сіно вистачало, часто стригли кущі - молоді гілочки збирав і сушив у вигляді віничків ... З десятком кролів нерентабельно, але в мене зимувало 20-30, а літом доходило до 400 ...

    Кілька порад колишнього кролівника.
    Кролям треба завжди свіжої води, але трава не сміє бути мокрою!
    Клітки треба завжди чистити. Для полегшення в задній частині клітки робив у підлозі смугу сітки сантиметрів 8-10 шириною, верхні ряди кліток ззаду виступали над нижніми на цей розмір.
    Комбікорми - добре діло, але не можна давати кролям комбікорми для птиці - у них додають товчене скло, кролям це зашкодить.
    Клітки для крольчих слід робити з перегородкою (на третину клітки), два відсіки сполучені проходом, дверці окремі, на меншому відсіку - глухі (це відсік для крольчат).
    В чистоті, з хорошим харчуванням кролі живуть без проблем, антибіотики - в випадку крайньої необхідності. Пишу це, бо у дружини в селі худобу, щоб не хворіла, постійно кормлять з антибіотиками і стимуляторами росту, а потім самі це їдять і не розуміють, звідки проблеми з власним здоров'ям ...

    Успіху та наснаги в добрій справі!
     
    Білий Ворон, NEMAN, RomDzhan та 3 іншим подобається це.
  9. Влад_@

    Влад_@ Наймолодший мастер

    Повідомлення:
    3.755
    Симпатії:
    1.712
    Адреса:
    Луцький р-н
    Відповідь: Вирощуємо кролів

    Вибір породи
    Здавалося б, кролівник-любитель може вибирати для розведення яку хоче породу. І це дійсно так. Але ж ми знаємо, що різні породи на одні й ті ж умови реагують по-різному. А це означає, що якість приміщень і кормів, якими володіє кролівник, визначає вибір породи.

    Коли все в окрузі розводять сірого велетня, а вам хотілося б мати каліфорнійську, то треба ще подумати. А розводять усе в даній місцевості сірого велетня не випадково, в основі такого загального уподобання лежать зазвичай економічні причини. Якщо ви заведете породу, який ні в інших, відразу ускладните для себе завдання ремонту стада. Потрібні вагомі підстави, щоб ваша порода стала конкурентоспроможною з тією, яка вже давно розводиться в цій зоні. Але це не означає, що нові породи не можна заводити і відчувати.

    Завжди знаходиться кролівник, у якого є досить знань і сміливості розводити породу не таку, як у всіх, і часом навіть неконкурентоспроможну ... Ми повинні з повагою поставитися до нього, ом робить велику державну справу - зберігає зникаючу породу, яка, якщо не тепер, то пізніше може виявитися безцінним генетичним матеріалом для наукових і практичних цілей. При проведенні будь-яких дослідів по схрещуванню краще консультуватися з фахівцями, координувати свою роботу з науковими установами.

    Яке значення має порода в кролівництві
    Порода завжди у всіх видах тваринництва вважалася фактором інтенсифікації, символом переваги, чистоти, стійкості спадкових особливостей і гарантією певних якостей.
    Чистопородному розведенню не приділялося належної уваги, а подібні умови розведення без послідовного цілеспрямованого відбору та підбору нівелюють породні відмінності.

    Значення породи велике хоча б тому, що по живій масі кролики великих м'ясних порід перевершують безпородних в 4-5 разів - жоден вид домашніх тварин не знає таких «перепадів» по ??живій масі. А якість шкурки? Відмінності тут не менш разючі, шкурка чистопорідної радянської шиншили настільки гарна, що жодне з відомих схрещувань, а тим більше безсистемне, не дає кроликів настільки красивою тональності.

    Породні ознаки накопичуються повільно, в процесі зміни поколінь, а втратити їх можна швидко, тому кролівники повинні обережно ставитися до схрещування, не застосовувати їх без особливої ??необхідності. Недотримання принципів чистопородного розведення як би «захаращує» генетичний фонд, з'являється строката суміш генотипів різного походження з нестійкою спадковістю, з якими важко вести планомірну роботу. Та й господарські ознаки у помісей далеко не завжди краще, ніж у чистопородних. Шляхетна забарвлення типу шиншила втрачає у помісей свою елегантність, здобуває матовий, «неживої» відтінок.

    Поширеною помилкою є гонитва за рідкісними породами. Звичайно, володіння рідкісною породою лестить самолюбству кролівника. Однак багаторічний досвід говорить про те, що економічно найвигіднішими є широко поширені місцеві породи.

    Деякі кролівники мріють придбати породу фландр. Але забувають при цьому, що порода фландр - бельгійська, на основі цієї породи виведена наша цінніша порода - сірий велетень. Шукати зараз породу фландр - все одно що повертатися до розведення червоного білоруського худоби в той час, коли виведені породи більш інтенсивного типу.

    Що треба знати про велетнів
    До цієї категорії крім Фландрії, білого і сірого велетнів ставляться породи французький баран, бускат, іспанська велетень і деякі інші.
    Велика жива маса тварин цих порід (нерідко 8 кг і більше) залучає аматорів. Але треба знати, що занадто велика маса дорослих обумовлена ??не тільки високими приростами ваги, але і значно більшою тривалістю зростання.

    Велетні пізньостиглих - довше ростуть, менш плодовиті, у них частіше хворіють ноги (пододерматіт). І в нашій країні, і за кордоном велетнів розводять тільки кролівники-аматори на невеликих фермах. На промислових комплексах вони не поширені тому, що не пристосовані до змісту на сітчастих підлогах, вимагають багато підтримуючого корму.
    Селекція порід велетнів - справа більше тонке й важке, оскільки для повного прояву своїх задатків велетні відповідно більше вимогливі до режиму, рівню і якості годівлі. Найменші порушення в харчуванні глибше на них відображаються. Велетні нерідко мають грубої пухкої конституцією, що і є причиною низької плодючості.

    І все ж вимога до крупности породи для розведення в присадибному кролівництві обгрунтовано. Справа в тому, що для отримання високоякісної шкурки кролівник нерідко доводиться перетримувати тварин до 6,5-7 міс. У кроликів великих порід більша маса тіла досягається без зайвого осаливания, тобто у великих порід така перетримка приносить менший економічний збиток і може бути навіть виправданою при дуже дешених кормах і високій ціні за шкурку.

    Вибір породи - найчастіше залежить від наявності племінної бази, умов для гарантованого і вигідного збуту продукції і, звичайно, від особистих симпатій кролівника.
    У світі відомо понад 60 порід і 100 їх кольорових варіацій. І хоча економічно вигідні всього 10-15 порід, кролівники-аматори захоплюються часом рідкими нечисленними породами.

    Одне з основних властивостей породи - здатність стійко передавати свої особливості потомству при чистопородному розведенні. Саме тому починаючому кролівник краще купувати чистопородних тварин і триматися цього методу розведення, не захоплюватися на перших порах схрещуванням. Займаючись чистопородним розведенням, кролівник-любитель робить важливу справу збереження генетичного фонду згасаючих порід, що втратили з різних причин (часом випадковим і необ'єктивним) свою популярність.

    У кожному разі починаючому кролівник надійніше вибрати місцеву, широко розповсюджену породу. Кроликів легше і дешевше придбати, простіше забезпечити ремонт стада, нарешті, більше можливостей обміну досвідом і племінним поголів'ям, порівняння своїх успіхів з успіхами сусідів.
    Купувати поголів'я треба в племінних господарствах або в стадах-репродукторах у кролівників, що вже довели свої здібності. У таких кролівників молодняк завжди крупніше, а самки молочні. Краще купувати кроленят з багатоплідних гнізд від кролиць другого-третього року використання, що дають не менше 4 окролов на рік по 8-10 кроленят у кожному.

    Купуючи поголів'я у племінному господарстві, ви менше ризикуєте, оскільки в ньому містять тільки здорове поголів'я, займаються селекцією. Кращі кролівники-аматори ведуть племінні записи й можуть дати вам багато додаткової інформації про своїх тварин. Вибір породи - справа серйозна. Треба добре вивчити особливості різних порід, їх спеціалізацію, стійкість до розведення в неопалюваних приміщеннях і знати, чи відповідає обрана порода умовам вашого господарства.
    Але ще важливіше правильно вибрати вихідне поголів'я, оскільки не всі тварини - гідні представники своєї породи.

    Успіх розведення багато в чому залежить, від яких тварин одержить початок ваша стадо. Всі заходи щодо поліпшення годівлі, утримання та гігієни будуть недостатньо ефективні без строгого відбору виробників і ремонтного молодняку.
    Але матеріал для відбору дає те початкове поголів'я, яке ви купуєте, ще не будучи досить досвідченими.
    Тому будьте обережні, не купуйте з нагоди, радьтеся з бувалими кролівниками. Низький генетичний потенціал стада часто зумовлюється невдалою першою покупкою.

    Також хочу добавити, що при поєднанні породи метелик(самиця) і білий або сірий велетень (самець) отримуємо красиве хутро і смачне м'ясо.
     
    senator1982, coly, гном12 та 2 іншим подобається це.
  10. Влад_@

    Влад_@ Наймолодший мастер

    Повідомлення:
    3.755
    Симпатії:
    1.712
    Адреса:
    Луцький р-н
    Відповідь: Вирощуємо кролів

    Тема щось притихла:-[ Ну нічого оживлю:) Ось прикупив собі кролицю:
    [​IMG]
    [​IMG]

    Клітка стара, скоро збудую нову;-)
     
    Тарасюк, Белобородько, coly та 5 іншим подобається це.

Поділитися цією сторінкою