Котел + РасширитБак + Бойлер

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем Rom5, 13 лип 2011.

  1. Rom5

    Rom5 Прораб

    Повідомлення:
    280
    Симпатії:
    251
    Адреса:
    Cherkasy, Ukraine
    Всім привіт! Намалював по своїм бойлерним ідеям повідомлення на форумі МС, але треба поцікавитись і у "своїх":)

    Цитую сам себе:

    Частный дом, давление ХВ ~ 2атм, летом при обильном вечернем поливе падает до 1атм и даже меньше, котел и бойлер 100л разнесены на 3м и включены последовательно.

    На первой схемке - моя самодельная ГВС, которая уже неск.лет используется, имеет плюсы: бойлер чудно сглаживает температуру ГВ после котла, позволяет получить более горячую ГВ, пуская ее мимо бойлера, зимой ЭВН вообще мало включается и подрывов клапана практически нет, довольно удобный слив бойлера в роздатку ГВ - посути резерв воды при авариях на Водоканале.

    Недостатки: нет возможности исключать котел из подготовки ГВ - летом бывает критично, т.к, думаю, что теплообменник котла "добивает" крайне низкое исходное давление ХВ, не организован слив с штатного бойлерного клапана при подрывах (летом, бывает накапывает в подставл.посуду грамм 300, давление не замерял).

    Т.к. планируется новая "кухня", прийдется менять обвязку бойлера (мешает) + хочу модернизаций: возможность греть воду только через бойлер, установить некий расширительный бак, чтобы продлить автоматике котла жизнь уменьшением кол-ва его включений на кратковременных несколько-секундных потреблениях ГВ, например сполоснуть чего-то в мойке и т.п.

    Прошу подсказать литраж бака (или его бесполезность) и покритиковать схемку.
     

    Вкладення:

  2. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    щось відповіли?
     
  3. Rom5

    Rom5 Прораб

    Повідомлення:
    280
    Симпатії:
    251
    Адреса:
    Cherkasy, Ukraine
    Re: Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    Лише порадили створити свою нову тему) я писав в існуючу по тематиці "До і після переробки".

    Сьогодні паралельно існуючому штатному клапану прикрутив докуплені манометр на 6 бар і підривний клапан на 3 бара. Тобто хочу спочатку оцінити тиск, який отримую при підриві.
    Тиск ХВ зараз = 1,8.
    Тиск ГВ: під час розбору води - 1,2, після закручування крану - 1,4 і почало рости потрошку, зараз вже 2,2 бара і тен вже відключився, а чи був підрив клапанів - не замітив. Постерігаю ще.

    По бакам: думаю десь в районі 10-літрового брати, є в продажу циліндричні і прямокутні (трохи дорожчі) - такий, я думаю, в тумбі мойки буде легше розмістити.
     
  4. SanyCD

    SanyCD Бригадир

    Повідомлення:
    866
    Симпатії:
    219
    Адреса:
    UA
    Имхо расширительный бак этой проблемы не решит. Сколько ГВ ушло через кран, столько ХВ через котел и прийдет.

    П.С. Сам бойлер уже является расширительным бачком на 100л...
     
  5. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803
    Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    Це означає що котел буде виключений з ГВП ?
     
  6. Rom5

    Rom5 Прораб

    Повідомлення:
    280
    Симпатії:
    251
    Адреса:
    Cherkasy, Ukraine
    Re: Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    Ну, да. Літом, наприклад, котел хоч і у вімкнутому в 220 стані, але лише по своїй програмі раз в день "ворушить" своїми потрохами і, хоч вода транзитом через нього йде, він її не гріє. Щоправда я своїх домашніх навчив, що коли вони збираються "поплавати" у ванні, то підходять до котла і вибирають режим "Літо" (пляжна парасолька намальована), ну або я просто-так раз в тиждень аби "поганяти" трохи пальник також вмикаю режим.

    Але в період поливів грядок/дерев/квітів/асфальту (хто що під час спеки поливає:)) ГВ користуватись стає проблематично, хоча ХВ так-сяк ще тече, тому я на цей період і хочу виключати котел зовсім з ГВП.

    Добавлено через 18 минут 49 секунд
    На предмет, что столько же води через котел и прийдет - Вы конечно же правы.

    Мое предположение выглядит так: в первые секунды открытия крана ГВ в бойлер попадает некая часть воды из/через котел, а немного из бака (в баке к сожалению не знаю какое давление, но вероятно же не меньше пары атмосфер - надо уточнить) - что соответственно хоть немного, но увеличивает шансы в первые секунды не дать сработать датчику протока ХВ котла до значения, когда уже пора перекрывать отопление, включать малый контур и зажигать горелку, т.е. если разбор ГВ будет длиться всего 3-4 секунды, котлу даже не прийдется и начинать "дергаться"...

    А после закрытия крана ГВ кол-во воды в баке восстановится все еще приходящей ХВ из котла, а потом даже и увеличится за счет расширенной воды из бойлера.
    Все это - всего лишь мое скромное мнение - IMHO)
     
  7. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803
    Відповідь: Re: Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    Можна просто повернути вимикач подачі напруги на котлі. Проток води буде ,а грітися ні.Якщо можливо, прокладіть труби від болера до точок відбору води, де котел можна не використовувати.

    Добавлено через 13 минут 53 секунды
    У мене в котлу мін. витрата ГВ 1,5л/хв. Тобто пальник спрацьовує при відкриті крану моментально.Та і що ті 3-4с ,якщо шлях від болера довгий ,то гаряча вода тільки дійде до крану а ще час на миття.
     
  8. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    в новій темі щось порадили? :)

    Тепер до нової схеми:
    1. Холодна вода як потраплятиме у бойлер? Через підривний клапан? Щось не правильно ви його запроектували.
    2. Нема води - хіба злив з бойлера (до якого прикручений підривний клапан) дозволить злити воду з бойлера? Мені здається, що бойлери проектують так, щоб воду з нього не можна було злити через якийсь не призначений для цього отвір.
    3. Саме цікаве.. :) Ідея з розширювальним бачком оригінальна. Допустимо, що вам вдалося добитися описаного вами режиму роботи - вода зливається з бачка і котел не реагує (не включає підігрів) на це. Як ви поповните запас теплої води в бачку для подальшого такого використання бачка?
     
  9. Rom5

    Rom5 Прораб

    Повідомлення:
    280
    Симпатії:
    251
    Адреса:
    Cherkasy, Ukraine
    Re: Відповідь: Re: Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    Мені здалося, що якби було бажання відповісти, то можна було б і в старій, тому я обламався створювати тему)

    Каюсь - зробив помилку в кресленні, ПК підключається через "трійник" (а не послідовно як штатний) і не заважає воді входити та виходити) - така схема працює кілька років, можу зробити фото...
    Нашвидкоруч виправив, добавив схематичо шлях води, див. малюнок.


    "Теплість" води в ньому абсолютно не грає ролі.

    Якщо воду брали кілька секунд, то котел все одно не встиг би вийти на режим для того, щоб ХВ стала ГВ) і в бойлер всеодно потрапляє лише холодна вода і він може увімкнути тен.

    Якщо воду брали довше, наприклад, це перше після довогого прериву включення крану ГВ і теплу воду потрібно ще дочекатись з бойлера або потрібно чимало види -- котел встигає і вийти на режим і ,маючи настройку температури спеціально вищу за бойлерну, запускає в бойлер гарячішу від "рідної" для нього воду (буває тен, який пару хвилин назад увімкнувся, в тебе на очах і вимикається).

    Ця вода проходить бак 100л далеко не миттево - бойлер чудово вирівнює температуру до звичної комфортої. Ми приймаємо душ, миємо посуд і т.і. користуючись лише вентилем ГВ. Мій друг був навіть здивувався - чому це вентиль ХВ на змішувачі умивальника явно тугіший за кран ГВ - а просто його використовую лише я і то раз вдень - сполоснути мармизу після гоління холодненькою)
    Після закриття арматури роздачі ГВ - тиск в баці по ідеї повинен прийти то свого нормального балансу с тиском води в магістралі, тобто - нічого ж не мішає йому заповнитись холодною водою, і що вона холодна - це несуттево.

    Дякую за уважність!
     

    Вкладення:

  10. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Котел + РасширитБак + Бойлер

    Найкраще би було реалізувати власне такий алгоритм - відібрали розширюваний бачок гарячої води - котел включився і знову його наповнив гарячою водою. Наприклад 50 літровий бачок.
    Жаль, що промисловість не випускає гістерезисних клапанів, щось наподобі реле гідрофору. Тільки щоб замість електроконтактів був шток якогось вентилька (навіть термостатичного від радіатора, у нього хід штоку маленький). Тоді б можна було обійтись від електрики. А так прийдеться через реле гідрофору включати електроклапан на воду.
    Тоді при спаду тиску у бойлері до якогось мінімуму електроклапан відкриється і пропустить воду, яка іде через котел підігріваючись у бойлер. Вода буде іти через котел (і грітись) до тих пір, поки тиск у бачку не досягне верхньої межі перемикання реле, яке виключить електроклапан.
    У такій реалізації ви отримаєте кращий варіант виконання вашого алгоритму.

    [​IMG]
     

    Вкладення:

    1 людині також подобається це.

Поділитися цією сторінкою